Zin en onzin van een luchtreiniger
Propere lucht inademen is belangrijk voor onze gezondheid en ons welbevinden. Maar in onze leefwereld is schone lucht helaas een schaars goed, door onder andere fijnstof, ozon en smog. En ook binnen in onze woningen is de luchtkwaliteit vaak ondermaats. Een luchtreiniger kan daarbij soelaas bieden, maar is zeker niet de enige en eerste oplossing.
Sinds de coronacrisis zijn we ons veel bewuster geworden van het belang van de luchtkwaliteit binnenshuis. Volgens sommigen zullen we propere lucht in de toekomst zelfs even belangrijk en vanzelfsprekend vinden als zuiver water. Maar zover zijn we nog lang niet. Zo wees een Britse studie uit dat de luchtkwaliteit in onze woningen soms tot wel drie keer slechter is dan de lucht buiten. En de kwaliteit van die buitenlucht is zelf al vaak bedroevend. De luchtkwaliteit in onze woningen moet dus drastisch verbeteren.
Steeds fijner
Een luchtreiniger kan daarbij helpen. En er zijn verschillende types op de markt. Een eerste systeem werkt met filters, waar de lucht doorgejaagd wordt en er aan de andere kant gezuiverd weer uitkomt. Het apparaat bevat doorgaans verschillende filters: een voorfilter haalt de grotere deeltjes uit de lucht, zoals haartjes of huidschilfers. De volgende filter, meestal een HEPA-filter (HEPA staat voor high-efficiency particulate air), verwijdert dan de veel fijnere deeltjes. De koolstoffilter ten slotte vangt gevaarlijke stoffen (van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen) en geurtjes op.
Zware stof
Een tweede soort luchtzuiveraar is een ionisator. Die creëert een stroom van negatief geladen ionen die zich hechten aan de stofdeeltjes, waardoor die neervallen. Waarna ze vervolgens met de stofzuiger of een vochtig doek verwijderd kunnen worden, of soms ook in het apparaat zelf verwerkt worden. Let wel op: ionisatoren kunnen ozon als schadelijk bijproduct hebben. Heeft je ionisator het ECARF-certificaat, dan blijft die uitstoot gegarandeerd binnen veilige waarden. (ECARF certificeert daarnaast nog meer, onder andere de grootte van de deeltjes die gefilterd worden.)
Ideale luchtvochtigheid
En dan zijn er ten slotte nog de luchtbevochtigers. Strikt genomen reinigen die de lucht niet, maar ze houden de luchtvochtigheid op het ideale peil: tussen 40 en 60 procent. Vooral in de winter is de lucht in huis immers vaak te droog, wat onder andere zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, een verstopte neus, een droge hoest of een droge, jeukende huid en een algemeen verminderde weerbaarheid tegen ziekten. Sommige apparaten hebben overigens de drie systemen in één: ze combineren filters met een ionisator en een luchtbevochtiger.
Opgelucht ademhalen
Uiteraard is iedereen gebaat bij schonere binnenlucht, maar voor een aantal specifieke groepen is het extra belangrijk. Zo zullen mensen met astma minder last hebben van hun klachten omdat er minder (fijn)stof in de lucht zit. Mensen met allergieën, tegen bijvoorbeeld huisstofmijt, zullen ook hun symptomen zien verminderen. Hooikoortslijders zullen minder hinder ondervinden omdat de meeste pollen weggefilterd zijn. En de gezondheidstoestand van de bewoners zal in het algemeen verbeteren, doordat er minder bacteriën en virussen in de lucht aanwezig zijn.
Nooit alleen
Is een luchtreiniger dan dé wonderoplossing voor een gezonde binnenlucht? Helemaal niet. Het is het spreekwoordelijke puntje op de i. Je moet er immers in de eerste plaats voor zorgen dat de lucht in huis zo min mogelijk vervuild geraakt. En dat doe je vooral door goed te ventileren. Een luchtreiniger is dus zeker geen alternatief voor een goed ventilatiesysteem, het kan er hoogstens een aanvulling op zijn. Daarnaast vermijd je ook best luchtverfrissers en geurkaarsen, die contradictorisch genoeg de binnenlucht flink vervuilen. En gebruik milieuvriendelijke poetsproducten, die niet alleen minder schadelijk zijn voor onze omgeving, maar ook de binnenlucht veel minder belasten.
Heb je dat allemaal gedaan, dan kun je met een gerust hart de luchtreiniger aanzetten. Als finishing touch, om de luchtkwaliteit in huis helemaal te optimaliseren.