Belgisch en duurzaam: geef je interieur een inlandse touch
Wil je weleens wat andere interieurstukken dan die van de bekende meubelgrootgrutters? Wil je bovendien graag designers van eigen bodem steunen? En hecht je belang aan duurzaamheid? Dan ben je bij deze eigenzinnige jonge Belgen aan het juiste adres.
We kopen onze meubels en interieurdecoratie massaal bij dezelfde ketens. Meubels die bovendien niet altijd even duurzaam zijn: ze gaan vaak niet erg lang mee, en zijn soms op een niet zo milieuvriendelijke manier geproduceerd. Met bijvoorbeeld hout van twijfelachtige oorsprong, of dat van heel ver moet worden aangesleept. Het zijn allemaal zaken die ze bij Rover (www.r-o-v-e-r.com) in Baardegem, een deelgemeente van Aalst, beter willen doen. Zij ontwerpen en produceren immers meubilair met … restafval van de buren.
Meubels van restmateriaal
Werken met materiaal uit de afvalcontainer dus. En dat mag je best vrij letterlijk nemen, want Rover gaat langs bij verschillende bedrijven in het Aalsterse om daar restmateriaal van hun productie op te halen (ze roven het wel niet, maar vragen het vriendelijk). De eigenzinnige collectie bestaat uit unieke en vaak ook handgemaakte stukken. Het assortiment is nu nog beperkt, maar Tom De Koninck, bezieler van het merk, droomt al van “een groot meubelbedrijf in Aalst dat volledig werkt met hergebruikte materialen.”
Een win-win-win dus. Voor de bronbedrijven, die minder moeten investeren in afvalverwerking. Voor Rover, dat met kwalitatieve en toch goedkope grondstoffen kan werken. En voor de maatschappij, want afval wordt hergebruikt.
Multifunctioneel rekje
Ook bij Ironi (www.ironi.design) uit Luik werken ze met restafval. Of dat is toch de bedoeling. Hun statement piece is de Tiempo, een elegant en intrigerend rek dat op verschillende manieren kan worden gebruikt (als boekenplank, plantenrek, kleerhanger, of alle drie tegelijk …) en gecombineerd.
De Tiempo is gemaakt van staal – een erg duurzaam en circulair materiaal, benadrukken ze op de site – en de materiaalresten van de productie willen ze binnenkort verwerken in enkele nieuwe stukken, waarvan ze momenteel de prototypes maken.
Zelf monteren
Simpeler van opzet, maar ook wel te gek en lichtjes briljant, vonden wij Hitch (www.hitchconcept.be en www.hitch.tools) uit Gentbrugge. Ook al eens gedacht bij het in elkaar zetten van een zelfbouwmeubel: dit kan ik eigenlijk ook zelf maken, maar hoe monteer ik dan in hemelsnaam al die onderdelen op een stevige manier?
Daar hebben ze bij Hitch wat op gevonden: wat zij verkopen, zijn in essentie multifunctionele koppelstukken. Heb je je onderdelen op maat gezaagd of laten zagen, dan zet je daarmee in een handomdraai je eigen creatie in elkaar. Een modulair systeem, dat je eindeloos kunt uitbreiden. Vind je een nieuwe keuken of badkamer te duur, met de Hitch-tools maak je zo je eigen unieke en karaktervolle exemplaar. Al kun je natuurlijk ook kleiner beginnen, met een stoel, een rekje, een bureau of een handige scheidingswand om je thuiswerkplek aan het zicht te onttrekken.
Tijdloos hout
Op de site van Hitch vind je inspiratie voor hoe je oude planken of gerecycleerde panelen in een mum van tijd omtovert tot een cool meubel. Wedden dat je binnenkort je afbraakmateriaal niet meer naar het containerpark wilt dragen? Wie weet wat voor moois of handigs je er later nog mee kunt maken? Al gaat je voorkeur misschien uit naar wat luxueuzere duurzame materialen. Daar waar Hitch, Ironi en Rover voornamelijk met industriële materialen en looks werken, zoeken ze het bij Sonian Wood (www.sonianwoodcoop.be) aan het andere eind van het spectrum: in de statige rust van het Zoniënwoud.
Tafel op maat
In dat woud moeten af en toe grote beuken gekapt worden, en die verhuizen dan doorgaans naar verre buitenlanden. Dat vonden ze jammer bij Sonian Wood, want beukenhout is een prachtig en rijk materiaal. En dus zetten ze een coöperatie op om het hout lokaal te verwerken. Ze maken er bijvoorbeeld parket van, maar ook tal van Belgische architecten en ontwerpers gingen al aan de slag met hout uit het bos dat intussen erkend is als Unesco Werelderfgoed. En wie een idee heeft voor een mooie beukenhouten tafel, kan die in het Brusselse atelier op maat laten maken.