Haal de natuur in huis

Groen is goed voor ons, niet alleen buiten maar ook binnen. Planten in huis zorgen voor schoonheid en rust voor het oog. Een vleugje natuur binnen handbereik, daar wordt iedereen beter van.

Onze thuisomgeving vergroenen vinden we steeds belangrijker. Sinds de coronalockdowns zijn we doordrongen geraakt van het belang van natuur in onze directe omgeving voor ons welzijn. Ook thuiswerk wordt aangenamer als dat kan met zicht op groen. Alleen hebben veel mensen helaas niet al te veel bomen en planten in hun omgeving. Kamerplanten kunnen dan helpen om een beetje natuur wel heel dichtbij te brengen. En misschien zelfs een eigen kleine binnenhuiswildernis te creëren.

Samen sterker

Planten zijn mooi, maar vaak ook discreet. Zo discreet dat ze verspreid over de woonruimte soms nauwelijks opvallen. En dat is jammer. Om het effect van je kamerplanten te verhogen, kan het daarom een goed idee zijn om ze te groeperen. Op een plek met genoeg licht, maar ook weer niet te veel (veel kamerplanten gedijen niet goed in direct, fel zonlicht). Werk in niveaus, met plantenstaanders en/of tafeltjes van verschillende hoogtes. Op die manier kun je veel planten kwijt op een beperkte ruimte, en ziet het resultaat er al snel erg weelderig uit: een muur van groen.

Uitbundig effect

Die ‘muur van groen’ kun je ook letterlijk nemen: rekjes op verschillende hoogte tegen een muur met (kleine) planten erop kunnen al snel een uitbundig groen effect creëren, en vrolijken een saaie muur danig op. Als je de rekjes verspreid ophangt boven een groep planten die op de grond staan, versterk je het effect en creëer je een levende eyecatcher in de woonkamer. Tegelijk een lust en rust voor het oog. En het hoeft niet bij planten op de grond en tegen de muur te blijven, want ook het plafond biedt heel wat mogelijkheden.

Slingerend langs het plafond

Een plant die je ophangt aan het plafond neemt geen plaats in en zorgen voor een verrassend leuk effect. Waarom zou je die luster of hanglamp die je toch nauwelijks aansteekt niet vervangen door een mooie plant? Ook elders tegen het plafond kun je uiteraard planten kwijt, maar zorg er dan wel voor dat ze goed bevestigd zijn. Enkele geslaagde manieren van planten ophangen die we zagen: in een vogelkooitje waaruit de takken van een hangplant vrolijk ontsnapten, aan een ladder tegen het plafond (daar kun je veel planten aan kwijt!) of aan een oude tak waar klimplanten zich rond konden slingeren.

Scherm van groen

Ook voor ramen bieden kamerplanten mogelijkheden. Waarom immers gordijnen hangen als je ook met een scherm van groen op de vensterbank je interieur aan het zicht vanop de straat kunt onttrekken? Of met planten op verschillende hoogtes opgehangen aan de gordijnroede? Echt indiscrete blikken zul je er misschien niet helemaal mee tegenhouden, maar het zorgt er wel voor dat het licht mooi gefilterd binnenvalt. Let er alleen op dat je dit niet doet voor een raam met heel veel zonlicht, bijvoorbeeld zuidgericht, want dan loop je het risico dat veel van je planten het moeilijk zullen krijgen.

Eetbare planten

Je woonkamer ziet er intussen als een echte jungle uit, maar ook in andere ruimtes kun je met planten aan de slag. Zo is de keuken bijvoorbeeld een erg dankbare plek. Je kunt er natuurlijk kamerplanten kwijt, maar het is daarnaast de plek bij uitstek om eetbare planten te zetten. Enkele potjes (potten!) met kruiden bijvoorbeeld, waar je tijdens het koken naar believen van kunt plukken of knippen. Niets dat lekkerder smaakt dan gerechten met verse kruiden. En waarom zou je aan je keukenraam niet verschillende soorten sla en wat kleinere groenten kweken? Als dat geen korte keten is!

Badkamer in de tropen

En ten slotte is er de badkamer: een plek waar we planten misschien nog niet zo gewoon zijn, maar waar sommige soorten vaak wel erg goed gedijen omdat het er veelal warm en vochtig is. Wassen en plassen met zicht op groen: het is een heerlijk relaxed begin van de dag en het helpt je ’s avonds makkelijker dromenland in. Planten in huis zouden bovendien een luchtzuiverend effect hebben, lees je weleens. Tja, dat is ook wel zo, maar om er enig merkbaar effect van te hebben, zou je al zowat elke vierkante centimeter van je huis vol moeten zetten met planten. En da’s dan weer niet zo handig.