Uitgepuurde duplex loft

Deze open architecturale loft huisvest een collectie designobjecten en kunst. Met als rood-oranje draad een aantal iconische elementen die ontwerpster Charlotte Perriand tekende voor Les Arcs.

In een steegje vol oude pakhuizen in een vroegere Antwerpse havenbuurt deed bouwheer Laurens in 2008 een ontdekking. Achter een gevel met ondoorzichtige glasdallen vond hij een volledig onderkelderde gelijkvloerse ruimte uit de 19de eeuw. BULK Architecten maakte er een fraaie woon- en exporuimte van, het was één van hun eerste projecten. Zeventien jaar lang kreeg Laurens liever geen pers over de vloer. Nu zijn unieke loft te koop staat, wil hij voor één keer een uitzondering maken.

Splitlevel
Laurens nodigde BULK Architecten uit om een kijkje te nemen. De eerste schets was meteen raak. De architecten stelden voor om de vloer aan de straatkant uit te breken en een splitlevel te bouwen. Zo krijg je niet alleen lichtinval tot diep in de leefkelder met de eetplaats en semi-professionele keuken. Ze creëerden zo ook een leuke zithoek die net zo goed zou kunnen functioneren als etalage voor een hip winkelpand. Met erboven een verdieping die nu dienstdoet als thuiskantoor. Als Laurens zich met zijn laptop installeert in zijn roze Workskull van Atelier Van Lieshout kan hij de straat in turen zonder zelf te worden gezien.

Les Arcs
Werkelijk alles in de loft ademt design, met als centraal thema Charlotte Perriand, de visionaire ontwerpster van de Les Arcs skiresorts uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Laurens slaagde er in om een originele prefab polyester badkamer te verwerven die in één geheel uit Les Arcs werd gedemonteerd en getransporteerd naar Antwerpen. BULK integreerde de vrolijk oranje badkamer in een box-in-box waarin voorts ook een bed is verwerkt, verborgen in een soort alkoof met schuifdeur. Rond de badkamer spanden ze zeildoek, waardoorheen een zachte gloed schijnt als het donker is in de loft en het licht in de badkamer brandt.

Omgekeerde loft
Bij een loft denk je doorgaans aan een hogere verdieping, maar deze kelder/gelijkvloersloft is eigenlijk meer loft dan veel andere ruimtes die zich zo noemen, met op beide verdiepingen een open vloerplan. Het wordt enkel doorbroken door de box-in-box met bad en bed. En er zijn ook een aantal bergruimtes voorzien en een extra wc op gelijkvloers.
In de leefkelder vinden we de oorspronkelijke bakstenen vloer terug, de originele gietijzeren steunpilaren en het wit geverfde bakstenen gewelf. Nieuw is de semi-professionele keuken in inox met Everhot fornuis, tepanyakiplaat, de nodige ovens en warmhoudlampen. Die keuken staat er nog maar sinds 2020. Ze kwam in de plaats van een Boffi designkeuken van Norbert Wangen die helaas te klein bleek voor de culinaire ambities van de bouwheer.

Binnenklimaat
In de kelder valt meteen het aangename binnenklimaat op. De architecten installeerden een ventilatiesysteem D, met warmterecuperatie en mechanische af- en aanvoer van lucht, een must in een kelder die ook een leefruimte en een keuken is. Het was een huzarenstukje om de centrale unit en de leidingen onzichtbaar weg te werken. “Deze ruimte is perfect geklimatiseerd,” zegt Laurens. “Nooit koud in de winter, aangenaam koel in de zomer. Dat is een van de voordelen van deels ondergronds te wonen. En toch zit je niet helemaal afgesloten van de straat. Van in de keuken en van aan de eettafel kan je naar buiten kijken.”

Stabiliteit
Toen de architecten het pand grondig analyseerden, bleek dat een deel van de balken die de oude gewelven ondersteunden compleet doorgeroest waren. Om dat op te vangen, goten ze betonnen balken die nu de vloer stutten. De vloer op gelijkvloers ging eruit en werd vervangen door een leistenen exemplaar. “Een hele klus, maar het voordeel was dat ik vloerverwarming kon laten aanleggen op het gelijkvloers,” blikt Laurens terug. “Het oorspronkelijke voorstel was om hier een epoxyvloer aan te leggen, maar daar was ik geen voorstander van. De muren moesten wit zijn, omdat de objecten dan maximaal tot hun recht komen. Zij zorgen voor de kleur en aankleding. Het ander belangrijke punt is dat de ruimte open en flexibel moest zijn.”
Infofiche
Opgeleverd 2008 / 2020
Type woning: Duplex loft in voormalig pakhuis, 220 m2 bewoonbare oppervlakte
Architect: BULK Architecten – www.bulkarchitecten.be
Technieken: Gaswandketel, vloerverwarming op gelijkvloers. Ventilatiesysteem D, airco…
Bijzonderheid:
De woning was laureaat van enkele architecturale prijzen: LAi (Lensvelt & De Architect) lnterior Award, BIS Award.
De loft van Laurens staat te koop via:
Architectenwoning – www.architectenwoning.be
Immodome – www.immodome.be
Vakmannen:
Stalen buiten- en binnenschrijnwerk: Deknock en Aerts – www.deknockenaerts.be
Houten binnenschrijnwerk: Martens Interieurbouw, Olen
Sanitair en ventilatie: Jos Lauryssen – www.lauryssen.be
Aannemer: Hendrickx bvba
Design & kunst
Casimir – www.casimir.be
AVL Workskull: Lensvelt – www.lensvelt.nl
Kunst: (soon) gallery – www.soongallery.be
Foto’s Bart Dewaele