Het juiste keukenaanrecht kiezen doe je zo
Keukenaanrechten zijn er in allerlei soorten materialen: natuursteen, keramiek, composiet, laminaat, inox, … Welk werkblad voor jou het meest geschikt is, hangt af van je smaak en budget, maar ook van wat voor soort keukenpiet je bent. Niet alle materialen zijn immers bestand tegen hitte, zuren of krassen. We rangschikken de materialen van goedkoop naar duur.
Keukenaanrecht in laminaat
Wat? Spaanplaat bekleed met meerdere lagen stevig synthetisch materiaal, het basismateriaal van de meeste keukens. Laminaat is niet-poreus, bijzonder hygiënisch, vochtbestendig en makkelijk in onderhoud. Het is behoorlijk krasvast, maar ongeschikt om hete potten op te zetten – gebruik onderleggers.
Budget? Budgetoplossing (vanaf 80 euro/m²) waarbij je heel wat waar voor je geld krijgt.
Voor wie? Voor wie een degelijk materiaal wil voor een scherpe prijs. Overweeg eventueel een upgrade naar volkern: laminaat met meer lagen, dus beter bestand tegen slijtage.
Keukenaanrecht in blauwe hardsteen
Wat? Blauwe hardsteen, ook wel arduin genoemd, is een prachtig natuurlijk materiaal met een klassieke look & feel. Het kan goed tegen hitte, maar is krasgevoelig en poreus. Om een werkblad in hardsteen langdurig mooi te houden, moet je het voeden met zeep op basis van lijnolie.
Budget? Vanaf 150 euro/m² voor een werkblad van 2 cm dik.
Voor wie? Voor wie houdt van een klassiek werkblad, desgewenst made in Belgium (Henegouwen) en bereid is het te onderhouden.
Keukenaanrecht in graniet
Wat? Duurdere natuursteen die meteen voor een exclusieve uitstraling zorgt. Hygiënisch materiaal dat tegen zuur kan. Moet regelmatig geïmpregneerd worden om blijvende vlekken te vermijden. Door graniet voor gebruik te laten polijsten, wordt het materiaal minder poreus. Graniet kan niet zo goed tegen hitte: gebruik zeker onderleggers.
Budget? Vanaf 300 euro/m².
Voor wie? Als je houdt van een uniek, natuurlijk materiaal en niet opziet tegen regelmatig onderhoud.
Keukenaanrecht in keramiek
Wat? Een werkblad in keramiek bestaat uit vloeibaar glas, kwarts en porselein, op hoge temperatuur gebakken. Dat maakt het tot een zeer stevig materiaal, keihard – harder dan graniet – en niet-poreus. Het is bestand tegen krassen, hitte en vlekken, en beschikbaar in alle mogelijke kleuren en motieven.
Budget? Vanaf 300 euro/m².
Voor wie? Als je je nooit zorgen wilt maken over je werkblad: geen vlekkenstress en bestand tegen elk stootje. En zeer makkelijk te reinigen.
Keukenaanrecht in inox/rvs
Wat? Roestvrijstaal (rvs) of inox is het materiaal dat het vaakst gebruikt wordt in professionele keukens. Dat heeft zijn redenen: het materiaal is uitstekend bestand tegen vocht, hitte en vet. Het is hygiënisch en laat zich vlot schoonmaken. Maar let op: inox is krasgevoelig en het is moeilijk om de glans te behouden.
Budget? Vanaf 425 euro/m².
Voor wie? Voor iedereen die houdt van een strakke, industriële look met een professioneel tintje. En die tegen een krasje kan.
Keukenaanrecht in composiet
Wat? Composietmateriaal is een samengesteld materiaal. Deze werkbladen bestaan uit natuursteenkorrels, hars en pigment. Ze zien eruit als natuursteen, zijn even kras- en zuurbestendig en niet-poreus. Ze zijn wel minder goed bestand tegen hitte dan massief graniet. Onderhoud? Een vochtige doek met schoonmaakmiddel volstaat. Gebruik nooit schuursponzen, staalwol en geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel bevatten.
Budget? Vanaf 625 euro/m².
Voor wie? Voor wie een stevig materiaal wil in een unieke kleur en vorm naar keuze.