Poolhouses om van te dromen: je buitenverblijf in de achtertuin

Waarom zou je nog op vakantie gaan als je een van deze poolhouses in je tuin hebt staan? Van Scandinavisch simpel tot een heuse cottage met strodak. hier zijn acht poolhouses om bij weg te dromen.

De tijd dat er bij een zwembad hoogstens een gebouwtje stond met een technische ruimte en een benepen kleedhokje is lang voorbij. Poolhouses zijn tegenwoordig echte buitenhuisjes, waar je uitgebreid kunt tafelen, koken en heerlijk loungen. Sommige zijn zelfs geschikt als gastenverblijf, en tijdens de lockdown werden ze gretig gebruikt als thuiskantoor of comfortabele quarantaineplek. Multifunctioneel genieten op enkele passen van je achterdeur. Wij droomden weg bij deze selectie van acht poolhouses.

1. Ronde, organische vormen

Van alle poolhouses springt de Curv ons misschien nog het meest in het oog. Met zijn ronde, organische vormen en zijn warme hout is hij een aparte verschijning. Een moderne look die tegelijkertijd stoer en toch zacht is. Er is keuze uit tal van modellen: sommige kunnen helemaal klaar geleverd en geplaatst worden, andere bestaan uit bouwpakketten die je laat installeren of zelf installeert, en dan zijn er nog de oplossingen op maat.

2. Doordachte eenvoud

We houden van dit poolhouse van Livinlodge, een ontwerp van architect Stef Claes. Het doet wat Scandinavisch aan, door de combinatie van warm hout, de openheid en de doordachte eenvoud van het design. Uitnodigend zijn de lange eettafel en de grote open haard achter het keukenblok. Heerlijk om met open deuren, en met zicht op water en groen te genieten van eindeloze zomeravonden.

3. Zwevend dak

Dit licht ogende gebouwtje van Bogarden is een ode aan het buitenleven: zon, water, licht en lucht. Door de lichte kleuren, maar vooral ook door de bijzondere constructie: het is opgetrokken uit houtskeletbouw, gecombineerd met staal om een zwevende luifel te maken. Op die manier was er geen hoekpaal nodig, waardoor je een maximale openheid verkrijgt. Met inschuifbare glaswanden kan het geheel helemaal gesloten worden, om ook op killere dagen en avonden volop te kunnen genieten bij de gashaard.

4. Strak en modern

Een moderne en architecturale look, daar willen ze bij moduus voor gaan. Het bedrijf is gegroeid uit de standenbouwer Aktual, waarvan de CEO tijdens de coronaluwte plots tijd kreeg om achter zijn droom aan te gaan: strakke houten bijgebouwen om volop van het buitenleven te genieten. Zoals dit poolhouse. Het wordt op maat van de klant, van ruwbouw tot (desgewenst) interieurinrichting, volledig door moduus zelf gemaakt: ontworpen in eigen huis, gemaakt in eigen atelier en opgebouwd door het eigen team.

5. Landhuisje

Aan de andere kant van het designspectrum bevindt zich dit landelijke huisje van Vanhauwood, dat een beetje de look heeft van een cottage met strodak. Opgetrokken uit massieve Franse eik, met onder andere een prachtig dakgebinte. In het schrijnwerk werden ambachtelijke technieken gebruikt als zwaluwstaartverbindingen. Het draagt allemaal bij aan de rust en harmonie die het geheel uitstraalt. In de winter is het er goed toeven bij het haardvuur.

6. James, om je te dienen

De James van Unicus oogt strak en architecturaal. Deze overdekte zithoek en handige opbergruimte vormen een absolute meerwaarde voor elke tuin, en in de afwerking is er nog ruimte voor flink wat eigen inbreng en variatie. Behalve de James biedt het bedrijf ook het Spencer-model aan, met veel glas en hout. Daarnaast kan de klant ook een ontwerp op maat kiezen. Open en licht design om volop van het groen in de tuin te genieten.

7. Gastenhuis

Dit stijlvolle, klassieke huisje van Primewood, opgetrokken uit eik, is zoveel meer dan een poolhouse. Als bijgebouw kan het gebruikt worden om te vergaderen, te eten, in alle rust te lezen of te ontspannen en van de tuin te genieten. Ook op koude dagen, want het is volledig geïsoleerd, en een open haard zorgt voor warmte en gezelligheid. Primewood heeft ook bouwpakketten die je helemaal of gedeeltelijk zelf kunt installeren.

8. Rondom rond

Het design kan nog spectaculairder: daar waar de meeste poolhouses een klassieke, rechthoekige vorm hebben, is de Susie van Refuge bijna helemaal rond. Het staat garant voor een voyante verschijning in je tuin. Het elegante gebouwtje wordt opgetrokken uit de meest duurzame en herbruikbare of recycleerbare materialen, zo benadrukken de makers. Het buitenleven met een maximum aan respect voor de omgeving.