Waarom kleiklinkers de beste keuze zijn rond zwembaden en andere waterpartijen

Ontwerp: Otium tuin- en landschapsarchitectuur, Brakel

Steeds meer mensen voorzien hun tuin van een zwembad, zwemvijver of siervijver. Welke van deze drie je verkiest, is een kwestie van persoonlijke smaak, mogelijkheden, behoeften en voorkeuren. Voor de keuze van de juiste verharding rond je waterpartij is er één materiaal dat er op alle gebieden bovenuit steekt: de kleiklinker.

Water oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de mens. In de zomer zoeken we massaal zeeën, meren, rivieren, zwembaden en (zwem)vijvers op. Dat doen we vanwege de verkoeling die het water biedt, voor de ontspanning en het genieten. Het wordt nog beter als je zelf investeert in een waterpartij in je eigen tuin. En dan komt vroeg of laat de vraag: wat is de meest comfortabele, duurzame en veilige, slipvrije randafwerking?

Ontwerp: ONZE architecten, Zulte

Waarom een waterpartij in de tuin?

Water in de tuin, dat is extra genieten. Met een zwembad heb je meteen een esthetische blikvanger in je tuin en een plek om je in te ontspannen, te sporten en de kinderen te laten spelen. Met een zwemvijver creëer je bovendien een biotoop voor heel wat dieren en planten. Beschik je over een eerder kleine tuin of ben je niet zo’n zwemmer, dan kan een klein vijvertje al voor heerlijke verkoeling zorgen.

Een zwembad of (zwem)vijver moet goed toegankelijk zijn, liefst ook op blote voeten. Daarom wil je een verharding die niet al te erg opwarmt, die niet glad wordt, zelfs niet bij nattigheid. Het materiaal moet bovendien mooi zijn en liefst ook duurzaam.

Kleiklinkers voldoen aan alle voorwaarden

Een kleiklinker kan tegen een stootje. Vorst, Uv-straling: de kleiklinker geeft geen krimp. Hij is vorstbestendig en verkleurt niet door zonlicht, ook niet na vele jaren in de tuin. Idem voor chloor en andere reinigingsproducten: die hebben geen vat op een kleiklinker. Sommige materialen warmen heel fel op in de zon, een kleiklinker warmt niet overmatig op en blijft ook tijdens de warmste dagen vlot beloopbaar. Ook wanneer ze nat zijn, worden kleiklinkers niet glad. Geen gevaar op valpartijen rond het water dus. Een kleiklinker is praktisch onverslijtbaar en gaat vele decennialang mee.

Ontwerp: Studio Grün

Een duurzaam natuurproduct

Wist je dat een kleiklinker in meer dan één opzicht een duurzaam product is? We vermeldden al de lange levensduur. Maar er is meer. Klei is een natuurproduct dat door afzetting in rivieren wordt gevormd. Kleigroeven worden nadat ze zijn uitgeput teruggegeven aan de natuur. De ontgonnen klei, een lokaal product, wordt in vormen geduwd en gebakken zonder toegevoegde producten. Een kleiklinker wordt eenvoudig gelegd, zonder cement, en kan achteraf makkelijk weer worden opgebroken en hergebruikt.

Ontdek kleuren en legpatronen Keramische klinkers bestaan in tal van kleuren. Ook het aantal mogelijke legpatronen is quasi oneindig. In de openlucht klinkertoonparken van de Wienerberger showrooms in Kortrijk en Londerzeel kan je de vele creatieve toepassingen van kleiklinkers ontdekken. Je ziet er ook meteen hoe weinig invloed zon, regen en vriesweer op klinkers hebben. Voor meer uitleg, esthetische en praktische tips staan de Wienerbeger showroomexperts je graag bij met technisch advies en documentatie.

Meer ontdekken? Breng een bezoek aan de dichtstbijzijnde showroom.