Heerlijk stil: zo hou je lawaai buiten
We leven in een luide wereld, en daarom proberen mensen van hun woning een oase van stilte te maken. Het goede nieuws is: dat is mogelijk. Het slechte nieuws: makkelijk en goedkoop wordt het niet.
Het rumoer is overal om ons heen: niet aflatend verkeer, bouwwerven, straten die om de haverklap opengelegd worden, jengelende radio’s, feestende buren … Lawaai wordt door sommigen zelfs een ‘stille killer’ genoemd, omdat het nefast kan zijn voor de gezondheid en er vooralsnog vrij weinig aandacht voor is. We zijn ons er steeds meer van bewust dat we de vervuiling van lucht, water en bodem moeten aanpakken. Maar lawaaivervuiling? Daar doen we pas iets aan als het heel erg wordt, zoals in de buurt van luchthavens of snelwegen.
Ramen en deuren
Nochtans kunnen we ook in eigen huis heel wat ondernemen om de luide wereld buiten te houden. En dan denken we natuurlijk in de eerste plaats aan ramen en deuren. Dubbelglas, zo lijkt de logica ons in te fluisteren, is beter dan enkel glas. Helaas is dat niet altijd het geval, want soms gaat dubbelglas resoneren, waardoor het net meer lawaai doorlaat. Om goed geluidsisolerend te zijn, hebben beide glasplaten idealiter een verschillende dikte. Nog beter is als een van de glasplaten akoestisch glas is. Of ga meteen voor driedubbelglas met twee akoestische glazen.
Even technisch
Hoe ontdek je de akoestische kwaliteit van glas? Zoek op de productfiche naar de RAtr-code. Is die 32 decibel of minder, dan heb je lageprestatieglas. Hoe hoger de waarde, hoe beter je glas lawaai tegenhoudt. Staat er geen RAtr-code, zoek dan naar de Rw-, C- en Ctr-waarden. Tel Rw en Ctr op, en dan heb je ook de RAtr-waarde. Glas met een goede RAtr isoleert goed tegen laagfrequent lawaai, wat prima is in zo’n 90 procent van de gevallen. Voor hoogfrequent lawaai (bijvoorbeeld een snelweg) kies je glas met een hoge RA-waarde. Tel daarvoor de Rw– en C-waarde op.
Profiel
Niet alleen het glas moet goed presteren, minstens even belangrijk is het profiel. Want anders komt het lawaai gewoon daarlangs je woonkamer binnen. Hoe zwaarder het profiel, hoe beter het wellicht zal isoleren tegen geluid. Uit welk materiaal het is gemaakt, pvc, aluminium of hout, maakt daarbij minder uit. En laat ten slotte het raam ook plaatsen door een vakman. Het heeft immers geen zin om te investeren in een state of the art raam, als naderhand blijkt dat er langs kieren, holtes en slechte afdichtingen toch nog lawaai (en kou) binnensluipt.
Voorzetwand
Het lawaai van de buitenwereld hebben we nu vakkundig buitengesloten. Maar zeker bewoners van appartementen of rijhuizen weten dat er ook van bij de buren heel wat tumult kan binnendringen. Ook dat aanpakken is mogelijk, maar het is een hele uitdaging. Komt er bijvoorbeeld lawaai door de muur, dan kun je daar een geluidsisolerende voorzetwand tegen zetten. Alleen, dat is een behoorlijke investering, en de afwerking ervan moet heel secuur gebeuren door een vakman. Anders komt het lawaai gewoon nog binnen langs zij- en/of boven- en onderkanten.
Geluiddichte box
Vloeren en plafonds zijn nog moeilijker te isoleren. Niet alleen omdat dat vaak gemakkelijker is aan de kant van de buren (een ‘stillere’ vloer), maar ook omdat het dikwijls om contactgeluid gaat van bijvoorbeeld voetstappen of een wasmachine. En dat is zeer moeilijk te verhelpen. Sommigen dromen er daarom van om in hun ruimte een (bijna) geluiddichte box te bouwen. Ook hier weer: dat kan, maar is zeer duur en moet vakkundig gebeuren. Wellicht loont het in dit geval dan ook meer om goede afspraken te maken met de buren. Praten helpt vaker dan je denkt.
Binnenakoestiek
En wat dan met zaken als geluidwerende gordijnen, panelen en zelfs geluidwerende verf? In sommige gevallen beweren de verkopers dat die het buitengeluid sterk weten te dempen. Zijn die dan niet de perfecte want betaalbare oplossing? Qua buitendecibels zullen die gordijnen, panelen en verf nauwelijks verschil maken. Wat ze zeker wel doen, is de binnenakoestiek verbeteren, doordat ze voor een gedempter en warmer geluid zorgen. Wat rust brengt in de kamer.