Eco-friendly isolatie: bespaar geld en red de planeet
Ecologische isolatiematerialen bieden een duurzaam alternatief voor traditionele isolatiematerialen en zorgen voor energie-efficiƫnte en gezonde gebouwen. Wat is er zoal op de markt?
Je woning isoleren is essentieel om het energieverbruik tot een minimum te beperken en voor een aangenaam binnenklimaat te zorgen. Traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en polystyreen doen dat uitstekend, maar vaak zijn ze afkomstig van niet-hernieuwbare bronnen. Met ecologische isolatiematerialen heb je als milieubewuste (ver)bouwer een prima alternatief: ze isoleren vaak even goed, maar berokkenen geen schade aan de planeet bij hun ontginning of op het einde van hun levenscyclus. Maar niet alle hernieuwbare isolatiematerialen zijn even duurzaam of even efficiƫnt.
1. Cellulose
Cellulose- of papiervlokkenisolatie wordt gemaakt van gerecycleerd papier, meestal afkomstig van krantenpapier of karton. Het wordt behandeld met onschadelijke producten zoals boorzouten en fosfaten om het brandvertragend en insectenwerend te maken. Cellulose-isolatie heeft uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen en is een van de meest betaalbare en populaire ecologische isolatiematerialen op de markt. Wordt meestal in de vorm van papiervlokken ingeblazen maar bestaat ook in de vorm van dikke matten.
2. Houtwol
Houtwolisolatie wordt vervaardigd uit samengeperste houtvezels, een reststroom uit zagerijen en duurzaam bosbeheer. Een dampopen alternatief met goede isolerende capaciteiten. Komt voor in de vorm van harde en halfharde houtwolplaten of als inblaasisolatie.
3. Hennep
Hennepisolatie wordt gemaakt van de vezels van de hennepplant, een van de snelst groeiende planten ter wereld. Hennep neemt bovendien tijdens de groeifase veel CO2 op. Het heeft uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen en is van nature schimmelwerend. Er worden wel branddempers als amoniumfosfaat en soda aan toegevoegd. Hennepisolatie is volledig hernieuwbaar en heeft een lage milieu-impact tijdens de productie.
4. Kurk
Kurkisolatie wordt gemaakt van de schors van de kurkeik (en zelfs van gerecycleerde wijnkurken). Kurk heeft uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen en is waterafstotend en brandwerend. Kurkisolatie is biologisch afbreekbaar en heeft een lange levensduur, waardoor het een zeer duurzame keuze is voor isolatie. Kurkeiken moeten immers niet worden gerooid voor de kurkoogst, maar slaan juist elk jaar meer CO2 op.
5. Schelpen
Schelpen worden al vele eeuwen gebruikt als isolatie onder woningen. Schelpen uit de Noordzee zijn een lokaal en hernieuwbaar product, maar niet bijzonder goed isolerend. Leg een dikke laag van minstens een halve meter onder je vloer of in je kruipkelder om voldoende performant te zijn.
6. Schapenwol
Schapenwol staat ook al heel lang bekend als een isolatiemateriaal. Het heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen en is bijzonder vochtregulerend. Schapenwolisolatie is biologisch afbreekbaar en vereist weinig energie om te produceren. Maar is het ook duurzaam? Als je er rekening mee houdt dat schapen veel methaan produceren en gekweekt worden voor hun vlees en hun vacht, kan schapenwolisolatie niet als een donkergroene keuze worden bestempeld.
7. Katoen
De katoenteelt geldt als weinig duurzaam. Er is heel veel water voor nodig en er worden veel pesticiden gebruikt. Katoen uit kleding hergebruiken als isolatie is wel een goede zaak, want zo wordt het materiaal optimaal benut en komt het niet op de afvalberg terecht. Katoen heeft een gemiddelde isolatiewaarde en komt voor in de vorm van rollen, dekens, platen en vlokken.
8. Vlas
Vlasvezels nemen veel CO2 op tijdens hun groeifase. Vlasisolatie bestaat uit restproducten van de linnenindustrie. Het is een lokaal product met een mooie staat van dienst als isolatie. Het materiaal is vochtregulerend en levert uitstekende akoestische prestaties. Wordt doorgaans in een makkelijk te plaatsen isolatieplaat verwerkt.