Zo wordt het kleinste kamertje ook het gezelligste

Om de een of andere reden is het toilet een van de minst gewaardeerde ruimtes in de woning. Nochtans brengen we er relatief veel tijd door. Vaak is het zelfs een plaats waar we even tot rust komen met een tijdschrift, boek, tablet of smartphone. Nu je erover nadenkt, moet je misschien zelfs toegeven dat het toilet je favoriete plekje in huis is. En toch komt het zelden in ons op om dat kleinste kamertje gezellig in te richten. Hoog tijd om daar verandering te brengen.

Er zijn veel manieren om het gezellig te maken in je wc. Omdat het toilet zo’n kleine ruimte is, is die zelfs uitermate geschikt om je creativiteit de vrije loop te laten en volop te experimenteren met kleur, verlichting en grappige, coole of simpelweg mooie accessoires. Deze tips kunnen je inspireren om er iets origineels van te maken.

Kale muur wordt eyecatcher

Met een kale muur in je wc kan je veel kanten op. Je kan experimenteren met verf in een opvallend kleurtje, of hem beschilderen met krijtverf zodat bezoekers berichten kunnen achterlaten. Geen zin om met verf en borstel aan de slag te gaan? Dan is een fotomuur een leuk alternatief. Die kan je samenstellen op de ‘klassieke’ manier, met fotokaders in verschillende maten die je in een cluster ophangt, of ga voor een hippe Instagram wall van kleinere, rechthoekige foto’s die in nette rijen boven elkaar hangen. Ga voor een mix van beelden van landschappen, details, groepsfoto’s en close-ups om een echte Instagram-look te creëren.

Wc-pot met een twist

Heb je geen tijd of zin om te investeren in een trendy designtoiletpot, dan kan je die oude wc nog altijd een facelift geven door hem te voorzien van een nieuwe bril en deksel. Je kan kiezen voor een sober exemplaar in één kleur, of probeer het eens met een bril met een stijlvol motief of een grappige tekening. Verschillende webshops bieden een ruime keuze aan wc-brillen met een leisteenlook, een luipaardmotief, of zelfs Jackson Pollock-kunst. Is je oude wc-bril nog perfect bruikbaar en vind je het zonde om hem weg te gooien, dan kan je het deksel ook gewoon pimpen met een wc-sticker. Die kan je trouwens ook op het waterreservoir of op de wc-pot zelf kleven: een goedkope manier om ze wat meer uitstraling te geven.

Grappige accessoires

Veel geld hoef je niet uit te geven aan leuke wc-accessoires. Met een verfborstel en wat creativiteit kom je al een heel eind. Schilder bijvoorbeeld een boom op de wc-muur, en bevestig hier en daar wc-rolhoudertjes in de takken: designlook, minimuminvestering. Heb je geen DIY-aanleg maar des te meer talent om leuke spulletjes op de kop te tikken, leef je dan vooral uit. Wc-rolhouders, handdoekenrekjes of wc-borstels vind je vandaag in alle vormen, van strakke designexemplaren tot kleurrijke en grappige uitvoeringen.

Functionele accessoires

Met een leuke spiegel breng je niet alleen sfeer in je toilet, maar creëer je ook een gevoel van ruimte. Altijd handig als je wc-ruimte eerder aan de krappe kant is. Een mooie geurkaars, elegante geurstokjes, of zelfs een bloemetje geven je toilet extra uitstraling en neutraliseren meteen ook de vervelendste geurtjes. En last but not least: vergeet de verlichting niet. Een mooi ingericht toilet wordt op slag weer een ongezellige, kale ruimte als je ze voorziet van een te felle spot. Kies dus liever voor een zachte lichtbron in een warme kleur.