Zo kies je de juiste vloer voor jouw bouw- of renovatieproject

Als je toe bent aan een nieuwe vloer, welke kies je dan best? Hoe zit het met onderhoudsvriendelijkheid? En kan echt iedereen zelf een laminaat- of vinylvloer leggen?

Het aanbod aan vloeren is de laatste jaren fors toegenomen. Een aantal materialen zijn er sterk op vooruitgegaan qua look & feel. Waar je vroeger per se met hout moest werken om een mooie parketvloer te bekomen, is het verschil met laminaat en vinyl nauwelijks nog zichtbaar. Populaire parketmotieven zoals visgraat en Hongaarse punt zijn tegenwoordig ook in laminaat en in vinyl beschikbaar.

Laminaat, ref. IPA4160

Vloer in vinyl

Vinyl is helemaal terug van weggeweest. Tegenwoordig bestaat vinyl ook in klikversie, zoals laminaat. Het is heel sterk en beschikbaar in prachtige tegel- en houtimitaties, bijna niet van het origineel te onderscheiden.

Parket, ref. VAR5114S

Hoe kies je de juiste vloer?

De vloerkeuze hangt in de eerste plaats af van het soort ruimte waarin ze zal liggen. Vervolgens stel je jezelf de vraag wat voor jou de belangrijkste eigenschap is van de vloer in kwestie. Aan de hand van die twee vragen kan je de keuze doorgaans al vernauwen tot één of twee types.

Vinyl, ref. AVST40232

Stel bijvoorbeeld dat je een vloer wilt voor de woonkamer. Je vindt hout heel mooi maar je wilt een duurzame en resistente vloer omdat je kleine kinderen hebt. Vinyl of laminaat zijn dan een betere keuze dan parket.

Laminaat, ref. SIG4752

Meer onderhoud?

Zit je graag te boenen of wil je een onderhoudsvriendelijke vloer? We rangschikken vier vloertypes van nogal wat onderhoud naar bijna geen onderhoud. Geoliede parketvloeren van Quick-Step vragen het meeste onderhoud. Om je geoliede parketvloer in topvorm te houden moet je ze om de 4 poetsbeurten met een speciaal oliehoudend product poetsen om de vloer te voeden. Vlekken moet je meteen verwijderen.

Of minder onderhoud?

Een geverniste parketvloer van Quick-Step heeft geen extra voeding nodig. Ze wordt 7-laags behandeld in de fabriek en kant-en-klaar geleverd. De toplaag van laminaat is van kunststof en kan wel tegen een stootje. Je hebt geen speciale middelen nodig. Maar wanneer er water onder de plank geraakt, kan ze bol komen te staan. Vinyl vraagt ook geen speciale aandacht in onderhoud en is waterbestendig. Een vinylvloer kan je zelfs zonder problemen in je badkamer leggen of als spatwand gebruiken.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kan iedereen parket, laminaat of vinyl zelf plaatsen of laat je dat beter doen? Laten we eerlijk zijn: je moet toch een bepaald doe-het-zelfniveau bereikt hebben om een mooi eindresultaat te bekomen. Er is nog een voordeel aan werken met een vakman. Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je maar 6% btw op de plaatsingskost én op de goederen. Als doe-het-zelver betaal je geen plaatsingskosten, maar wel 21% btw.

Vloeren kiezen met advies

Thiry Paints telt 25 filialen verspreid over heel Vlaanderen. Met een ruime keuze aan verf, vloerbekleding, behang, raamdecoratie en sierlijsten is het dé plek om inspiratie op te doen voor een nieuw interieur of een opfrissing van je huidige interieur. De interieurspecialisten van Thiry Paints staan altijd klaar om je te adviseren. In elke showroom vind je voorbeelden van verschillende soorten vloeren in alle mogelijke uitvoeringen. Ook online kun je een brede selectie aan vloeren terugvinden.

Vind je dichtstbijzijnde Thiry Paints-filiaal hier.