Zo haal je het maximum uit een minikeuken

Is jouw kleine keuken toe aan vernieuwing of wil je een nieuwe keuken installeren op een beperkte oppervlakte? Met deze tips haal je het maximum uit een kleine ruimte.

De vraag naar kleine keukens neemt toe. Dat heeft te maken met veranderende woonvormen. Jongeren blijven vaak langer thuis wonen en dan is het wel prettig als ze over een eigen keukentje beschikken. In de eerste eigen woning is de oppervlakte vaak ook beperkt. Daar kan je veel ruimte winnen met een compacte keuken. In kangoeroewoningen – waar oudere generaties met jongere familieleden samenleven – kan een extra minikeuken een verademing zijn. Ook in veel vakantiewoningen is een compacte keuken de ideale oplossing.

“Think out of the box” – dat is de leidraad als je een keukenruimte op een beperkte oppervlakte wil installeren. Een kleine keuken optimaal inrichten vraagt om heel wat creativiteit en ervaring en daar kan Dovy je vast en zeker bij helpen. De Dovy keukenconsultants zijn meesters in het bedenken van inventieve oplossingen. Dit zijn vijf voorbeelden van keukens op enkele luttele vierkante meters.

L-keuken met ontbijtgedeelte

Een keuken in een kleine ruimte lijkt groter als je kiest voor een L-vorm. De indeling van de keuken bestaat in dit geval uit een werkblad met ingebouwd fornuis aan de korte zijde en een werkblad met spoelbak aan de lange zijde. Een groot voordeel is dat je tijdens het koken contact houdt met de gasten. En als je een korte oversteek voorziet aan het werkblad, heb je er meteen een gezellig ontbijtgedeelte bij dat ook dienst kan doen als bar.

U-keuken met eettafel

Zorg voor een verlengstuk aan je compacte L-keuken en voeg er een eettafel aan toe door het werkblad te laten doorlopen. Kies voor hoge barkrukken, want die kan je makkelijk onder de tafel schuiven als ze niet in gebruik zijn. Dat spaart plaats. Hou ook rekening met de kleur: een kleine witte keuken zorgt voor meer lichtinval in de ruimte.

Zwarte keuken in een kleine ruimte

Kies je toch liever voor een trendy donkere keuken? Dat kan, maar zorg er dan voor dat er voldoende lichtinval is, liefst langs alle zijden. Op die manier komt een donkere keuken toch licht over. Deze compacte U-vormige keuken is heel ergonomisch, alles is dichtbij. De keuken biedt bovendien veel opbergruimte want alle zijden worden optimaal benut.

Handige blokconstructie

Deze blokkeuken toont aan dat je op bijna elk verloren hoekje een keuken kunt realiseren. Deze ultracompacte keuken is met vakkundig maatwerk rondom een berging gebouwd. Ook hier zie je dat zwart perfect kan voor kleine keukens, omdat de keuken zich in een lichte, volledig wit geschilderde ruimte bevindt met een lichtgekleurde vloer. Dat creëert een fraai contrast.

Kookeiland in een kleine ruimte

Droom je van een ruim kookeiland maar denk je dat je het niet kan realiseren op een beperkte oppervlakte? Als je met enkele vuistregels rekening houdt, is zelfs een keukeneiland mogelijk in een compacte keuken. Kies voor een lage kastenwand om het open karakter te behouden. Plaats de keuken centraal in de ruimte voor een vlotte toegankelijkheid. Installeer de spoelbak en het kookvuur naast elkaar op het eiland om heen- en weer geloop te vermijden.

Ook zin in een compacte keuken? Loop dan zeker eens langs in een Dovy toonzaal in je buurt. Je vindt er alle stijlen, kleuren en modellen, en een ruime keuze aan compacte keukens op maat van smalle en kleine ruimtes.

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.