Zelf vloerverwarming leggen is makkelijker dan je denkt
Vloerverwarming heeft tal van voordelen: het is aangenaam, ecologisch verantwoord en zuinig. En je kunt het ook nog eens zelf installeren, naar het schijnt. Maar hoe moeilijk is dat nu eigenlijk, zelf je vloerverwarming leggen?
Het duizelde ons toen we ‘zelf vloerverwarming leggen’ googelden. Je kunt zelf naar de groothandel trekken om al het benodigde materiaal te kopen. Maar de uitleg op sites als www.vloerverwarmingzelfleggen.nl ging algauw ons petje ver te boven. We krijgen nog wel een kast van een Zweedse meubelgigant in mekaar geschroefd, of kunnen een kader ophangen die de eerste paar maanden niet naar beneden dondert, maar daarmee hebben we het wel zo’n beetje gehad. Klinkt herkenbaar?
Zelf vloerverwarming leggen via een zelfbouwspecialist
Daarom wendden we ons tot sites die zich specialiseren in zelfbouw, zoals Vloerverwarming-Direct (hier kun je ook kiezen om het te laten installeren), Easytec Zelfbouw of Sack Zelfbouw en Easykit.be. Maar toch aarzelden we nog. Een vloerverwarming ziet er echt wel een indrukwekkende installatie uit, met veel kranen, buizen en een ingewikkelde legpatroon. Het moet ook nogal uitgebreid zijn, want eigenlijk gebruik je je hele vloer als verwarmingselement.
Iedereen kan het
En toch: wie een Ikea-kast in elkaar kan zetten, kan ook zelf zijn vloerverwarming leggen, zo verzekert ons Roel Van den Eynde van Easykit. “Dat is net het mooie eraan: je hebt daar zeker geen technische voorkennis of ervaring voor nodig. Omdat je met makkelijk te bewerken buizen aan de slag gaat. Je hoeft er geen technieken voor te kennen als lassen of solderen. We leveren ook alle materialen met een duidelijk legplan: onze klanten sturen het grondplan van hun woning door, en wij tekenen daarop heel precies waar de buizen moeten liggen.”
Kit op maat
De zelfbouwers krijgen een soort geruite folie waarop ze gemakkelijk het legplan kunnen kopiëren op de vloer, zodat ze enkel maar met de buizen het patroon hoeven te volgen. Roel Van den Eynde: “We bezorgen de klanten eigenlijk een kit op maat: wij rekenen uit hoeveel meter ze moeten leggen, en leveren ook alles wat ze daarvoor nodig hebben. Bovendien starten we samen met de klant de werking op, we zetten ze in gang als het ware, zodat ze de rest eigenlijk maar hoeven te copy-pasten. En op het einde komen we controleren of alles goed ligt en of er geen lekken zijn.”
Weekendje werk
Het leggen van de verwarming gaat snel, volgens de Easykit-woordvoerder: “Reken voor een gemiddelde woning van zo’n honderd vierkante meter op één weekend, met twee personen. De start is het moeilijkst, omdat de handelingen nog nieuw zijn. Ook de eerste bocht maken is lastig, omdat de leidingen stroef zijn en niet mogen knikken. We hameren er echt wel op dat dat secuur en voorzichtig moet worden gedaan. En de meesten doen dat ook zeer nauwgezet en volgen heel precies het plan.”
En de ketel dan?
Verbazend is dat de meeste zelfbouwers eigenhandig hun verwarmingsketel installeren: een warmtepomp of een gasketel. Al heb je vooral bij die laatste wel wat meer begeleiding nodig. “Dat doe je in combinatie met een installateur”, zegt Roel Van den Eynde. “Het ophangen van de ketel, dat kan de klant zelf. Voor de aansluiting komt er een installateur langs. En ook het opstarten van de installatie mag een klant niet zelf doen. Zelfs al heb je alles helemaal zelf gedaan, dan nog moet je daarvoor een installateur laten komen.”
Kosten gehalveerd
Door zelf je vloerverwarming te leggen, kun je 50 procent en meer besparen, aldus Van den Eynde: “Het zijn niet enkel de werkuren die je uitspaart, je koopt bij ons de materialen tegen groothandelsprijzen. Doordat wij jaarlijks ongeveer 2.000 installaties verkopen, kunnen we bij onze leveranciers goede prijzen bedingen. Bovendien win je veel tijd: vaklui hebben een drukke agenda, en als je veel zelf doet, hoef je niet telkens te wachten tot er iemand langs kan komen.”
En als het niet lukt?
We kijken even vertwijfeld naar onze twee linkerhanden: en wat als ons zelfbouwproject in de soep draait? “We hebben nog altijd onze eigen monteurs”, zegt Van den Eynde. “Die kun je contacteren om problemen van op afstand op te lossen, dat is in de prijs inbegrepen. En als het echt niet lukt, komen zij het zelf doen op de werf. Daar moet je dan wel extra voor betalen. Maar dat zien we echt heel weinig gebeuren.”