Wat een gemak! Grootse ideeën voor het kleinste kamertje

Gezellig, origineel, grappig, design, retro … Je toilet kan zoveel meer zijn dan dat onherbergzame hokje met fel licht en die glanzend witte pot waar het allemaal om draait. Daarom enkele tips om de ruimte aantrekkelijker te maken.

Een ‘gemak’, zo heet een toilet nog in sommige dialecten. Geen slechte benaming overigens, want in onze drukke wereld is het vaak een van de enige plekken waar je nog ongestoord en op je gemak kunt zitten. En dan maak je er het best ook maar een aangename plek van. Uiteraard proper en hygiënisch in de eerste plaats. Maar dat betekent absoluut niet dat je toilet er daarom ook klinisch moet uitzien.

Verlichting

Een eerste manier om je toiletruimte wat aangenamer te maken, begint al wanneer je het licht aanknipt. De meeste wc’s baden in fel licht. Handig natuurlijk om te checken of een en ander proper en spoorloos is weggewerkt, maar gezellig is anders. Net als in andere woonruimtes kun je ook hier aan de slag met indirecte verlichting, mooie armaturen, minder fel of dimbaar licht, warme of zelfs gekleurde verlichting … Op het toilet mag het bovendien allemaal wat gekker of extremer, omdat je hier nu eenmaal niet de hele dag doorbrengt.

Zensfeer

Ook met de wanden van je wc kun je heel wat doen. Die hoeven echt niet met een witte of lichtkleurige tegel bekleed te zijn, zoals lang de norm was, of geschilderd in een lichte, frisse kleur. Integendeel, een warme, donkere kleur met aangepaste verlichting zorgt al meteen voor een zensfeer in je kleinste kamertje. Zo wordt het een intieme plek om even tot rust te komen. Ook mooie foto’s, tekeningen of schilderijtjes kunnen voor een aangename sfeer zorgen. En zo heb je nog wat anders om naar te kijken dan alweer het scherm van je telefoon.

Puur natuur

Erg leuk vinden wij wandgrote afbeeldingen achter het toilet, van bijvoorbeeld een strand of een bos. In combinatie met een spiegel op de deur lijkt het dan of je midden in de prachtige natuur zit. Al kunnen grote spiegels op een toilet ook wel een beetje tricky zijn: ooit bezochten we een wc waarvan alle wanden bekleed waren met spiegels, waardoor je jezelf in alle richtingen tot in het oneindige weerspiegeld zag, in een niet echt flatterende positie. Intrigerend, dat wel, maar toch ook een beetje confronterend.

Retro

De inrichting van je toiletruimte, je kunt er heel wat geld tegenaan gooien. We zagen de prachtigste designruimtes. Waarvan de wanden, de decoratie, het toilet zelf en het wasbakje met spiegel allemaal in dezelfde stijl zijn afgewerkt. Die kan strak en modern zijn, of blingbling, stoer mannelijk of elegant vrouwelijk, maar ook warm landelijk en zelfs retro, met een wasbakje zoals in de oude herenhuizen, een toilet met hoog hangende spoelbak met ketting, en met nostalgische tegeltjes. Ook erg in zijn combinaties van verschillende soorten en kleuren tegels op wanden en/of vloer.

Minibibliotheek

Maar ook voor wie liever niet veel geld uitgeeft aan zijn toilet, zijn er tal van leuke opfrisideeën. Gecharmeerd waren wij van het toilet dat een echte minibibliotheek was, met alle wanden vol boeken, een tafeltje met geselecteerde lectuur, en een plankje met daarop een schemerlampje. Supergezellig, en een puik idee bovendien voor wie zijn teveel aan boeken nog moeilijk kwijt kan. Voor wie niet zo ver wil gaan: enkele plankjes of rekjes met wat boeken of snuisterijen kunnen de ruimte al een heel andere look geven. En heb je daglicht, dan kun je er zelfs planten zetten.