Warm minimalisme in Merelbeke
De woning van Jolien De Jaegher is meteen ook het visitekaartje voor haar praktijk. Veel licht, warm minimalisme, doordachte eenvoud en een naadloze overgang van buiten naar binnen kenmerken het ontwerp.
Aan een rustige straat in Merelbeke bouwde ir. architecte Jolien De Jaegher met haar man Emmanuel De Cock een vrijstaande hedendaagse woning die zowel haar praktijk huisvest als de gezinswoning. Licht en ruimte zijn de sleutelwoorden. Aan de voorgevel valt het licht uit het noorden binnen door een hoog raam boven de voordeur dat zowel de nachthal als de inkom van daglicht voorziet. In de leefruimte achteraan komt het licht van alle kanten. Onder een overkragende luifel geniet je van onbelemmerd uitzicht via grote, in de vloer ingewerkte schuiframen en glas-op-glas hoeken. In het thuiskantoor van de architecte zorgen grote, plafondhoge ramen voor het nodige daglicht.
“De woning is modern, maar niet kil”, stipt Jolien aan. Daarvoor zorgt het parket in de leefruimte. In het kantoor en de gang ligt een witte gietvloer.
Compact volume
Jolien en haar man vonden na lang zoeken een geschikte bouwgrond in de rand van Gent. Bereikbaarheid en de nabijheid van de autosnelweg waren een voorwaarde en het was mooi meegenomen dat de kavel achteraan uitzicht biedt op een weide. Bovendien is de oriëntatie ideaal en hoort er een flink lapje grond bij de woning.
Jolien koos voor een compact volume in twee verdiepingen. Beneden vinden we de garage, het kantoor, leefkeuken, woonruimte koele berging, wasruimte en wc. Boven zijn er vier slaapkamers, waaronder de master bedroom en de aanpalende badkamer. Daarnaast is er nog een kinderbadkamer en een fitnessruimte.
Duurzaamheid
Deze woning is de derde die Jolien eigenhandig realiseerde na voor een aantal architectenbureaus te hebben gewerkt. “Ik tekende de plannen in 2018. Het blijft een stap in het onbekende als je voor de eerste keer voor je partner en jezelf iets ontwerpt. Voordien woonden we in een huurappartement. Ik beschouw deze woning als mijn visitekaartje: je toont ermee wat je kunt en waar je voor staat. Bovendien moet je ook met je partner overeenkomen. Voor mij was de architecturale stijl heel belangrijk. Mijn partner vond een grote leefruimte essentieel en hij wou ook het allerbeste op het gebied van hernieuwbare energie.”
Vooruitziend
Achteraf bekeken, met de huidige energieprijzen en de ondertussen vanzelfsprekende aandacht voor hernieuwbare energie, was dat best wel visionair. Maar dat lag vijf jaar geleden toch nog anders. “We hebben behoorlijk wat geld geïnvesteerd in een geothermische warmtepomp met boorgaten en het hele dak ligt vol PV-panelen en thermische zonnepanelen. Maar uiteindelijk zullen we die investering veel sneller terugverdienen dan we hadden verwacht op basis van de toenmalige energieprijzen.”
“Vandaag ben ik heel tevreden dat ik toen al een BEN-woning met E-peil E14 heb gerealiseerd, want dat is ondertussen de standaard. Ondertussen twijfelen bouwheren niet langer: een woning moet energiezuinig zijn en maximaal hernieuwbare energie gebruiken. En iedereen wil nu een warmtepomp.”
Het huis is volledig voorzien van vloerverwarming, die overigens ook gebruikt wordt om de woning af te koelen. “Maar niet op plaatsen waar het parket ligt”, zegt Jolien. “Koelen onder het parket wordt afgeraden.”
Zen met leds
Subtiele details maken het ontwerp helemaal zen. De bovenkant van de ramen en de binnenzonwering zit weggewerkt in nissen, waardoor het zicht naar buiten niet wordt gehinderd. Pivoterende invisidoors zorgen voor nog meer elegantie. De ultradunne plinten maken dat vloer en wand naadloos aansluiten. Verzonken schuifdeuren heffen het onderscheid tussen binnen en buiten op. De architecte zorgde er daarbij voor dat het terras vlot kan afwateren.
Keuken en badkamer
Ook de keuken is een ontwerp van de architecte, wit met blankhouten nissen die volledig aan het zicht kunnen worden onttrokken. In het witte eiland met een composieten werkblad is veel bergruimte voorzien, net als in de grote kastenwand.
De master bedroom en badkamer beslaan de hele achterkant van de woning op de eerste verdieping, afgescheiden door een schuifdeur. De badkamer is opnieuw een geslaagde oefening in minimalisme, wit en puurheid. Opvallende elementen zijn het vrijstaande bad en de witte lavabo met onzichtbare afvoer. Het raamkader van de inloopdouche is volledig weggewerkt. Ook hier zorgen ledlijnen voor subtiel licht. Lamellen aan de ramen bieden verduistering en privacy.
INFO FICHE
- Vrijstaande woning, 340 m2 bewoonbare oppervlakte (inclusief kantoorruimte en garage)
- Technieken: geothermische warmtepomp met boorgaten, PV-panelen, zonneboiler, ventilatie systeem D, vloerverwarming. Wachtbuizen voorzien voor airco.
- Architecte Jolien De Jaegher www.architectdejaegher.be
- www.instagram.com/joliendejaegher_ir.architect
VAKMANNEN
- Deuren: De Korpus
- Keuken / badkamer: Herman interieur
- Vloeren: Woodstoxx en Liquidfloor
- Tuinaanleg: Tuinen Snaet
- Rolgordijnen en latjesgordijnen: Tende
(Foto’s Tiny Bogaerts)