Slim verkoelen tijdens een hittegolf

Warm weer, we dromen ervan, maar als het zo ver is, zien we ons geconfronteerd met een aantal mindere punten. De temperaturen stijgen, de nachten blijven zwoel en het huis warmt sneller op dan je lief is. Hoe hou je je woning koel tijdens een hittegolf? Kan het zonder airco? En indien niet, wat is de meest eenvoudige en doeltreffende airco op de markt?
Last van de warmte? Dan neem je maar beter je voorzorgen.Want hittegolven komen niet alleen vaker voor, ze duren tegenwoordig ook langer. Waar er in de periode 1961–1990 gemiddeld één hittegolf per tien jaar werd geteld, zijn dat er tegenwoordig meer dan drie per tien jaar. De gemiddelde duur is bovendien toegenomen: van 5 dagen tot ruim 7 dagen per hittegolf. Daarnaast zijn ook het aantal zomerse dagen (boven 25°C) en tropische dagen (boven 30°C) sterk gestegen.
De kans dat we jaarlijks meerdere intense warme periodes meemaken, is vandaag dus aanzienlijk groter dan enkele decennia geleden. Aanpassen is de boodschap.
Gezondheidseffecten
Optimisten wijzen erop dat de koude, natte Belgische zomers van vroeger steeds meer plaatsmaken voor droge, warme zomers. Pessimisten klagen terecht aan dat hittegolven en tropische dagen kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals uitdroging, vermoeidheid, hoofdpijn en verergering van hart- en luchtwegproblemen. Bij kinderen en ouderen is het risico groter. Ook de productiviteit daalt, vooral bij slecht gekoelde binnenruimtes: de concentratie neemt af, fouten nemen toe en je lichaam geraakt sneller uitgeput. Warmte beïnvloedt zo niet alleen het comfort, maar ook het welzijn en de prestaties van jong en oud.
Hou het koel
Zowel pessimisten als optimisten zijn gebaat bij een relatistische oplossing: geniet met mate van de warmte buiten, blijf gehydrateerd en hou het binnen in huis aangenaam koel.

Er zijn verschillende manieren om oververhitting in huis te beperken, vooral door warmte buiten te houden en op de juiste momenten te ventileren.
Dit zijn de meest beproefde tips:
- Sluit overdag ramen, deuren en rolluiken om directe zon te weren.
- Kies voor lichte gordijnen en reflecterende raamfolies.
- Gebruik zonwering zoals screens of lamellen aan de buitenkant van het raam.
- Ventileer ’s nachts of vroeg in de ochtend wanneer het buiten koeler is.
- Zet warmtebronnen zoals ovens of droogkasten zo weinig mogelijk aan.
Deze maatregelen helpen zeker, maar bij langdurige hitte of warme nachten volstaan ze vaak niet. Wie écht comfort wil, denkt vroeg of laat na over een airco.
Airco, maar dan eenvoudig
Veel mensen denken bij airco’s automatisch aan toestellen met een buitenunit, waarbij kap- en breekwerk nodig is en er een heel buizenstelsel door de woning moet worden gelegd. Mobiele airco’s bieden een snelle oplossing maar zijn allesbehalve energie-efficiënt. Er is nochtans een derde weg: de monobloc airco. Dat is een vaste airco die werkt zonder buitentoestel. Het toestel wordt gewoon binnen geplaatst. Aan de buitenmuur zie je enkel twee discrete muurroosters. Ideaal voor appartementen, gebouwen met een beschermd uitzicht en voor iedereen die minimaal breekwerk wilt.
Eenvoudige installatie, minimaal gedoe
Een monobloc airco vereist enkel twee openingen in de buitenmuur voor luchttoevoer en -afvoer. Dat maakt de installatie bijzonder eenvoudig, zonder grote werken of ingrijpende aanpassingen in het interieur. Je kan er zelf mee aan de slag of de installatie laten uitvoeren door een specialist. In de meeste gevallen is één werkdag voldoende. Bovendien hoef je geen buitenruimte of terras op te offeren aan zo’n (doorgaans nogal lelijke én dure) buitenunit.
Meer dan alleen koeling
Die hete zomer bijft (helaas) niet duren. Binnenkort is het weer herfst of winter en heb je eerder behoefte aan verwarming in huis dan aan koeling. Geen nood, sommige monobloc airco’s zijn multifunctioneel. Naast koelen kunnen die modellen ook verwarmen, ventileren en zelfs ontvochtigen. Zo blijft je binnenklimaat het hele jaar door aangenaam, ongeacht het seizoen. Dankzij programmeerbare instellingen en een slimme thermostaat stel je eenvoudig je ideale comfortniveau in.
Energiezuinig en fluisterstil
Een vaak gehoord vooroordeel is dat airco’s veel stroom verbruiken. Niet zo bij monobloc toestellen. Ze maken gebruik van energie-efficiënte warmtepomptechnologie en verbruiken dus relatief weinig elektriciteit. Bovendien werken ze opvallend stil, wat ze uitermate geschikt maakt voor slaap- en werkruimtes.
Ook voor kleinere ruimtes
Omdat er geen buitenunit nodig is, zijn monobloc airco’s bijzonder interessant voor ruimtes die op de straat uitgeven of meteen aansluiten bij de woning van je buren. De modellen zijn ook compact genoeg voor studio’s of thuiskantoren. Dat maakt ze tot een flexibele oplossing voor wie comfort zoekt zonder grote ingrepen.