Screens behouden het leefcomfort achter glas

Grote raampartijen zijn vanzelfsprekend bij zowat elke nieuwbouw en grondige verbouwing. Maar doe dan wel het nodige om oververhitting tegen te gaan. Met screens, zoals in deze fraai gerenoveerde langgevelhoeve.

Tom Comeyne vond zijn droomwoning op domein Hoogveld, een rustig kasteeldomein in het West-Vlaamse Zedelgem. Van de oude langgevelhoeve bleef enkel de toren en de garage overeind. Het woonhuis bestaat nu uit een langgerekt volume met overdekt terras.

The Art of Living & Renson

The Art of Living & Renson

Uitgesproken mening
Bouwheer Tom had van bij de aanvang een uitgesproken mening over zonwering. “Wij waren meteen van plan screens te plaatsen. Ik gruwel van rolluiken die je afsluiten van de wereld en een soort bunkergevoel creëren. De architect overtuigde ons om bijna alle ramen te voorzien van screens. We vonden elkaar in onze opvatting dat je met doekzonwering zorgt voor beschutting, zonder afgesneden te zijn van buiten. De hoeve ligt in een supermooie omgeving, dus dat uitzicht mag je niet verbergen. Vandaar ook de grote ramen.”

The Art of Living & Renson

De ecologische keuze
Op de foto’s van binnenuit kan je duidelijk zien dat de screens wel het felste zonlicht temperen, maar het uitzicht niet belemmeren. Architect Levi Deryckere van Demo+ Architecten, ontwerper van dit project: “Wij zijn voor de consequente toepassing van screens in – bijna – alle projecten. Dat maakt een vast deel uit van onze architectuur. Als je een gezond gebouw wil, moet je in eerste instantie de warmte buitenhouden. Pas daarna kunnen er binnen nog meer technieken toegevoegd worden om het leefcomfort te verhogen. Dat is ook binnen een ecologische context de juiste keuze.”

The Art of Living & Renson

Geen airco nodig
Met andere woorden: met screens zorg je ervoor dat de woning niet overmatig opwarmt omdat de hitte van de zon niet door het vensterglas kan dringen. Zodat je geen airco nodig hebt, of de airco toch veel minder moet laten draaien.

Screens zijn voor Levi Deryckere dan ook dé manier om de behoefte aan grote ramen te verzoenen met het streven naar energiezuinigheid. “Uiteraard is daglicht zeer belangrijk in de hedendaagse architectuur. Wij proberen de grens tussen binnen en buiten te laten verdwijnen via grote raampartijen om zo licht binnen te trekken. Maar daarbij moet je altijd incalculeren dat het risico op oververhitting geneutraliseerd moet worden.”

The Art of Living & Renson

Actieve gevels
Levi Deryckere: “Wij zijn altijd voorstander geweest van ‘actieve gevels’, waarbij screens worden gebruikt om het hittegevaar te beheersen. Deze Vlaamse langgevelhoeve toont mooi aan hoe een oorspronkelijk ‘donkere’ en gesloten architectuur succesvol werd opengebroken, met respect voor de historische verschijningsvorm, én toch comfortabel leefbaar blijft met dank aan de screens.”

Pionier
Maar niet alle doekzonwering is even goed, weten ze bij Demo+ Architecten. “Standaard schrijven wij Renson voor. Simpelweg omdat Renson alle vakjes van de checklist aantikt. Om te beginnen zijn ze pionier: hun R&D-afdeling is steeds de eerste om nieuwe zaken te ontwikkelen, terwijl de concurrentie op achtervolgen is aangewezen. Ook qua design zijn de screens baanbrekend, met een minimalistisch ontwerp zonder zichtbare schroeven.”

Kwaliteit
Levi Deryckere besluit: “Wij zijn ook tevreden over de kwaliteit van de producten. Belangrijk, want dan komen er achteraf geen klachten. En als dat toch zou voorvallen, is er de fabrieksgarantie. Het is een zegen dat zowel architect als klant op hun beide oren kunnen slapen. Wat montagegemak betreft, is alles zeer goed uitgedacht, met toegankelijkheid van buitenaf.”

Bouwheer Tom wijst naar het gigantische raam aan het terras waarvoor Renson een groot formaat screen leverde, dat toch mooi strak blijft staan. Architect Deryckere knikt: “Renson is niet vies van een uitdaging op het vlak van afmetingen en het opzoeken van de productlimieten. Daarin vinden wij elkaar.”

Meer info: www.renson.net

Energiezuinig renoveren zonder toe te geven aan wooncomfort? Ontdek hier hoe dat kan met Renson.