Op zoek naar een nieuwe keuken? Houd rekening met deze vier tips

Een nieuwe keuken kopen betekent een behoorlijke investering. Daarom is het best om er op voorhand goed over na te denken. Een keuken moet namelijk niet enkel mooi zijn, maar ook functioneel en ergonomisch ingericht. De Dovy-keukenconsultant helpt je alvast op weg met deze vier essentiële tips voor jouw ideale keukeninrichting.

Kies de meest geschikte keukeninrichting

De keuken waarvan je droomt is helemaal jouw stijl: ruim, modern, op en top elegant met strakke lijnen en een eigentijds design. Maar heb je ook nagedacht over de meest geschikte plaatsing van alle kasten, laden en apparaten? Zou het niet beter zijn voor je rug om te kiezen voor een kolomkast waarin je een vaatwasser op hoogte kunt inbouwen in plaats van een lage kast waarbij de vaatwasser op de grond staat? Ergonomie is een belangrijk aandachtspunt bij een goede keukeninrichting.

Is de keuken die je in gedachten hebt wel logisch ingericht? Misschien is het vanzelfsprekend dat je lage kasten voorzien zijn van legplanken, maar denk ook eens aan een meer geschikte opstelling, bijvoorbeeld een kolomkast met voorraadladen. Zou je nieuwe keuken beter afgestemd zijn op jouw behoeften als je voor een andere opstelling koos? Met het kookgedeelte pal in het midden van de keuken of liever met zicht op de tuin?

Houd rekening met de keukendriehoek

Als jouw keuken volledig ingericht is naar jouw wensen, ideeën en behoeften, houd dan bij de keukeninrichting altijd rekening met de keukendriehoek, het gebied met de drie meest gebruikte elementen van de keuken: de kookzone, het afwasgedeelte en de koelkast.

Voor een optimale efficiëntie is het aangewezen om de loopafstanden tussen die drie zo klein mogelijk te houden. Daarom kun je beroep doen op een Dovy-keukenconsultant bij jou in de buurt. Op basis van zijn jarenlange ervaring helpt hij je graag om voor jou de ideale keukenopstelling uit te tekenen.

Verplaats de keuken als het je beter schikt

Droom je van een ruim kookeiland met zitplaatsen om er op zondag uitgebreid te ontbijten, maar is jouw keukenruimte hiervoor te klein? Aarzel dan niet om eens out-of-the-box te denken en de keuken in een andere ruimte te plaatsen die hiervoor wel geschikt is. Op die manier geef je je keuken een meer uitnodigend karakter in plaats van alle gewenste elementen in een te krappe ruimte te proppen.

Als je je keuken dichter bij de woonruimte installeert, dan geef je het geheel een centrale plaats in huis en maakt je open keuken deel uit van je leefruimte. Staar je niet blind op aanwezige water- en elektriciteitsaansluitingen, want die kunnen makkelijk worden aangepast.

Kies de beste opbergmogelijkheden

Bergruimte heb je nooit te veel. Slimme opbergmogelijkheden zorgen ervoor dat alle keukenspullen en voedingswaren elk hun eigen plaats hebben in de keuken. En zo benut je elke vierkante centimeter van je kasten.

Is de ruimte tussen je kastenwand en kookeiland te smal? Kies dan voor de praktische kolomkast ‘Horizon Plus’ met deuren die zijwaarts opengaan. In de deurrekken van de kolomkast ‘Tandemside’ plaats je de droge ingrediënten die je het vaakst gebruikt. De rest krijgt een plaatsje op de legplanken.

Berg je kleine keukenapparaten die je dagelijks gebruikt op in een gerieflijke keukenkast met schuifdeuren. Dankzij de ingebouwde stopcontacten kunnen al deze apparaten permanent ingeplugd blijven. Ze zijn constant bereikbaar en toch aan het zicht onttrokken door de schuifdeur.

Heb je nog dertig centimeter over in je keuken? Overweeg dan om een uittrekbare apothekerskast te plaatsen. Die is lang, smal en heel overzichtelijk want de inhoud is langs weerszijden zichtbaar. Ook een hoekkast met een draaiplateau of zwenkbaar systeem is handig omdat de inhoud van de kast je tegemoetkomt. Zo hoef je je niet in bochten te wringen om iets uit een hoekkast te halen. Opgeruimd staat netjes!

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.