Nieuw: duurzame en 100% circulaire witte dakbedekking

Innovatie in de bouwsector: deze witte platte dakbedekking is volledig recycleerbaar en zelfs circulair. Ze reflecteert zonlicht en houdt regenwater helder.

De bouwsector tracht zijn impact op de planeet te verminderen. Een van de belangrijkste bewegingen daarin is de evolutie van een lineaire economie naar een circulair model, waarin materialen in een quasi eindeloze kringloop worden hergebruikt. Zopas werd een innovatieve witte platdakbedekking gelanceerd die duurzaam en 100% circulair is: Leadax Roov. Het plaatje klopt tot in de puntjes: het materiaal wordt vervaardigd uit een reststroom en is op zich ook weer volledig recyclebaar tot een nieuwe dakbedekking met dezelfde eigenschappen.

Een tweede leven voor autoruiten
De belangrijkste grondstof van Leadax Roov is PVB-folie, een reststroom uit post-consumer gelaagd glas of veiligheidsglas (voornamelijk autoruiten). Van dit materiaal is er jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar in Europa. Maar het grootste deel daarvan belandt op stortplaatsen of wordt verbrand. Nochtans is de technologie beschikbaar om de PVB-folie van het veiligheidsglas te scheiden en te hergebruiken.

Circulair bouwen
Materialen uit reststromen een tweede leven geven is cruciaal voor de circulaire economie, op die manier wordt getracht om afval zoveel mogelijk te vermijden en het gebruik van nieuwe grondstoffen te beperken. Om de kringloop helemaal rond te maken, is ook Leadax Roov na einde levensduur perfect recyclebaar tot nieuwe rollen Leadax Roov, 100% circulair dus.

Het materiaal kan op drie manieren worden geplaatst. Losliggend, mechanisch verankerd of op het dak bevestigd met watergedragen lijm. Gedaan dus met het aanbrengen van dakbedekking met vuur of hitte – en het risico op dakbranden. Bij elk van de drie plaatsingsmethode is de folie op het einde van zijn levensduur recyclebaar.

Wit is het nieuwe groen
Ook bij het initiële productieproces heeft Leadax Roov een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan vergelijkbare oplossingen voor platte daken. Zo is de CO2-uitstoot bij de productie van Leadax Roov veel minder groot. Naast de lage milieu-impact van de productiefase biedt Leadax Roov ook een aantal duurzame voordelen in de gebruiksfase.

Voordelen van witte daken

  • De witte kleur reflecteert de zonnestralen en beperkt het hitte-eiland-effect.
  • Witte daken zorgen voor een koeler binnenklimaat én een hoger rendement van zonnepanelen.
  • Er treedt geen regenwaterverkleuring op: het regenwater dat van het dak afstroomt is helder en kan onmiddellijk gebruikt worden voor huishoudelijke toepassingen zoals wc’s doorspoelen.

Praktische toepassing
Ook op het gebied van ergonomie en praktische toepassing scoort dit innovatieve materiaal hoog. Leadax Roov is door dakdekkers eenvoudig en snel te plaatsen. De rollen met een breedte van 1 m zijn licht en makkelijk hanteerbaar. Meteen na het uitrollen is de plaatsing al mogelijk. De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken, en corrigeren tijdens het plaatsen is heel makkelijk. Bovendien zijn er weinig accessoires nodig en is de plaatsing veilig.

Nog meer troeven
Ook op vlak van dampopenheid scoort Leadax Roov uitstekend. Een ander voordeel van Leadax Roov is dat er slechts één productdikte is voor alle toepassingen: 1,5 mm voor alle types platte daken, ook daken met zonnepanelen en groendaken. Dakdekkers moeten maar één product op voorraad houden – heerlijk eenvoudig.

Leadax Roov is tenslotte duurzaam in alle betekenissen van het woord. Deze witte dakbedekking is niet alleen vervaardigd uit een reststroom en perfect recyclebaar, maar staat ook garant voor een lange levensduur.

Ga naar wienerberger.be/leadaxroov voor meer informatie. Daar vind je ook de introductievideo met uitleg over deze slimme circulaire oplossing voor platdakbedekking.