Maak van je tuin een slimme tuin met deze tips

In je woning vind je het vanzelfsprekend dat je overal over WiFi beschikt, dat er voldoende stroompunten zijn en dat je allerlei apparaten met je smartphone aanstuurt. Maar nu verwachten we ook in de tuin alle multimediacomfort. Houd het dan wel veilig met deze tips.

We staan er nauwelijks nog bij stil, maar het geconnecteerde huis is een feit. Met slimme speakers, verlichting, zonwering, verwarming en andere technieken die je met je smartphone bedient, winnen we aan comfort en gebruiksgemak. Deze trend is niet te stoppen en wordt de komende jaren alleen maar belangrijker, ook in de buitenruimtes. Maar let op, in vochtige ruimtes en buiten in de tuin en op het terras heb je schakelaars, stopcontacten en media-aansluitingen nodig die waterdicht zijn.

Openluchtcinema in je slimme tuin

De lente is in het land, de zomer is nu niet ver meer. Maak je nu al klaar om in alle comfort en veiligheid te genieten van licht, elektriciteit, internet of televisie op je terras, in je tuin of aan je zwembad. Begin alvast te dromen van de eerste tuinfeesten met familie, vrienden of met de buren. Of wat dacht je van een openluchtcinema op een zwoele zomeravond? Vergeet slechte verbinding en gesleep met lelijke kabels. Ga voor waterdichte schakelaars en stopcontacten die niet alleen veilig zijn, maar er ook nog mooi uitzien. Het speciaal hiervoor ontworpen Niko Hydro-schakelmateriaal weerstaat water, weer en wind.

Absolute controle

Trek het comfort van binnen door naar buiten met Niko Home Control. Zo houd je ook buiten controle over je verlichting via je app, of je laat alles automatisch schakelen. Maar ook zonder Niko Home Control is er heel wat mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een schemerschakelaar die de tuinverlichting inschakelt zodra de avond valt.

Sfeer en muziek

Met dimbare tuinverlichting en aangepaste lichtkleuren kun je voor extra sfeer zorgen. Op de tuinpaadjes kun je opteren voor detectoren, die het licht alleen inschakelen wanneer het nodig is. Zin in een streepje muziek in de tuin? Ook die kun je afspelen met behulp van de Niko Home-app. Op de Niko Hydro-data-aansluiting kun je makkelijk een (waterdichte) buitenluidspreker aansluiten.

Laadpunten en bereikbaarheid

Al die elektronische toepassingen hebben natuurlijk stroom nodig. In het Niko Hydro-gamma vind je waterdichte stopcontacten, USB-poorten en data-aansluitingen voor buiten. Je kunt er gemakkelijk toegangspunten (access points) op aansluiten voor een uitstekende netwerkverbinding.

Goed, je zit in de tuin, muziekje aan, de lichten perfect gedimd. En dan wordt er aangebeld. Als je voordeur is uitgerust met een digitale deurbel met camera, hoef je niet op te staan en naar voren te lopen. Je ziet op je smartphone wie er voor de deur staat. Wanneer je een elektronisch slot hebt geïnstalleerd, kun je zelfs de deur opendoen.

De allerslimste: geofencing

Heb je al van geofencing gehoord? Dat is slimme automatisering op basis van de locatie van je smartphone (of die van je huisgenoten), via het online platform IFTTT (IF This Then That). Zoals: de verlichting op je oprit wordt automatisch ingeschakeld zodra je je huis nadert. Luxueus en lekker veilig.

Omgekeerd kun je er ook voor kiezen dat alle verlichting wordt uitgeschakeld zodra het hele gezin het huis verlaat. Zuinig en efficiënt. En in elk huis realiseerbaar, als je de bestaande schakelaars en stopcontacten in je huis vervangt door geconnecteerde versies.

Stopcontacten zonder muren

Wil je een buitenstopcontact installeren? Dan had je tot voor kort altijd een muurtje nodig om de contactdoos te bevestigen. Geen muur in de buurt? Daar past de Niko Hydro-tuinpaal een mouw aan. Je plaatst het paaltje waar je maar wilt. Met zijn modern en strak design in zwart, wit of grijs past deze tuinpaal in elke omgeving. In het paaltje zijn alle soorten aansluitingen mogelijk: stopcontacten, coaxconnectoren voor de buiten-tv of een WiFi-repeater voor snel internet zo ver als de tuin reikt.

Vind een Niko-installateur in jouw buurt.