Lo tech of no tech interieur: hoeveel kan jij afschakelen?

We zijn erg afhankelijk geworden van (digitale) technologie, misschien wel té. Alhoewel het heel praktisch kan zijn, is het soms erg aanlokkelijk om terug te keren naar een tijd van analoge toestellen, zonder schermen, wifi en 5G. Maar hoe pak je dat aan?
“Zit je nu alweer op je smartphone?” Hoor je dat ook zo vaak thuis? Ik beken: naast het scrollen op sociale media en nieuwssites, gebruik ik mijn smartphone voor zo ongeveer alles in huis. Ik regel de thermostaat van mijn verwarming. Ik check de opbrengst van de zonnepanelen. Ik speel muziek af via Spotify en kies via de Sonos-app in welke kamers dat gebeurt. Het licht in de slaapkamer kan ik van kleur veranderen en dimmen met diezelfde smartphone. Zelfs onze nieuwe koelkast heeft een app (mijn scheerapparaat en tandenborstel ook, maar die gebruik ik niet). Zou het niet heel bevrijdend zijn om niet meer voortdurend op mijn smartphone te moeten kijken, om meer onafhankelijk te worden van digitale technologie? Maar hoe dan wel? Dat is waar het in een lo tech of no tech woning allemaal om draait.
Deconnecteren voor beginners
Er is veel goeds aan onze geconnecteerde wereld, maar soms is te veel ook te veel. Heb je ook behoefte aan een digitale detox? Begin dan met één ruimte in huis digivrij te maken. De hobbyruimte of de slaapkamer zijn hiervoor ideaal. In de slaapkamer is het sowieso al een goed idee om de smartphone volledig te bannen. Vervang je digitale klokradio door een analoog exemplaar (of een tikkende wekker, als je tegen het geluid kunt). Maak het gezellig met kaarsen in plaats van met smartlampen. Kijk ook niet naar tv in bed en zwier ook dat scherm uit de slaapkamer.
Idem voor de hobbykamer, als je die hebt. Laat je smartphone aan de deur liggen en ruil je Spotify tijdelijk in voor een platenspeler, een bandrecorder en/of een cassettedeck. Je hebt misschien nog oude lp’s en cassettes liggen. Instant nostalgie verzekerd.

Een stapje verder
Als je niet alleen een slaapkamer maar ook een hobbykamer hebt, zijn er nu al twee ruimtes gedeconnecteerd. Twee plekken waar je je kunt terugtrekken zonder de voortdurende impulsen van je smartphone en alles wat ermee samenhangt. Een volgende stap zou kunnen zijn om een grondige inventaris te maken van alle apparaten die je in huis hebt – en vooral ook van hoe je ze gebruikt.
Moet de televisie elke avond aan, of zelfs al meteen bij het binnenkomen? Heb je al die extra apparaten in de keuken wel nodig? Het kan geen kwaad om eens te wieden in apparaten en bewuster met digitale media om te gaan. Voorzie bijvoorbeeld maximaal drie bewuste televisieavonden per week, en hou je voor de rest bezig met een boek, een gezelschapsspel, een handwerkje, een klusje in huis.
Meer dan tech
Maar een lo tech of no tech interieur gaat verder dan enkel een digitale detox.
- Het gaat ook over ontspullen, je concentreren op het essentiële: welke meubels zijn nodig en welke zijn overbodig? Doe die laatste naar de kringwinkel en maak je interieur meer zen.
- Een manier om afscheid te nemen van materialen is ook: sorteer je spullen in natuurlijke materialen en kunststoffen. Hou materialen in katoen, linnen en wol in huis en neem indien mogelijk afscheid van spullen in plastic of andere synthetische materialen.
- Ga je schilderen, kies dan niet voor chemische verf, maar voor leem- en kalkverf.
- Koop niet het zoveelste wegwerpmeubel, maar fabriceer zelf een boekenrek van recuperatiehout.
- Richt je woning zo in dat je maximaal van daglicht profiteert en zo weinig mogelijk kunstlicht nodig hebt.
Next level
Nog een stapje verder gaan? The sky is the limit!
- Je kunt natuurlijk ook je mobiliteit onder de loep nemen, en minder met de auto rijden en meer fietsen en stappen. Misschien woon je zelfs in een verstedelijkt gebied met veel openbaar vervoer en deelwagens in de buurt waardoor je je wagen gewoon kunt verkopen?
- Misschien heb je een tuintje of een balkon waar je groenten kunt kweken?
- Door die bibliotheekkast te maken, besef je misschien dat je veel meer spullen zelf zou kunnen maken?
Hoe dan ook, de kans is groot dat je je beter voelt als je slechts enkele tips uit dit artikel in de praktijk brengt en niet de hele tijd moet horen: “Zit je nu alweer op je smartphone?” Tenzij het was om dit artikel te lezen, natuurlijk.