Lichte en ruime keuken voor een warm gezin

Blind Gekocht toont nog eens waar het allemaal om draait in keukenrenovatie: meer licht, meer ruimte, een keuken om niet alleen in te koken maar om in te leven. Een keuken vol praktische oplossingen bovendien. Hoe ging dat in zijn werk?

Voor Jan en Kim en hun kinderen Thor (4) en Billie (2) verbouwde Bart een klassieke jaren zeventigvilla. Net zoals in veel gezinnen is ook voor Jan en Kim de keuken het hart van de woning. Ze houden van een modern interieur met een klassieke twist en worden op hun wenken bediend met een landelijk-moderne keuken. In dit artikel nemen we je mee op een rondleiding door de spiksplinternieuwe keuken, met oog voor de slimme ingrepen en sfeervolle details.

Keuken wordt leefkeuken
De basis is een flinke villa met veel leefruimte, maar alles kan beter. Dus besloten architect Bart en de Dovy keukenconsultant om de benedenverdieping ruimer te maken door de muur tussen de keuken en de leefruimte te slopen. Door die muur weg te halen, krijg je niet alleen een ruimere keuken waarin je meer kan doen dan koken. Zo maak je van je keuken het hart van de woning, van waaruit je bovendien een goed overzicht hebt over de andere ruimtes. Daarnaast wordt de keuken toegankelijker en is er lekker veel plaats om rondom het kookeiland te passeren. Last but not least, je kan nu ook volop genieten van het uitzicht op de tuin. Zo wordt zelfs afwassen een plezier.

Wat vinden Jan en Kim?
Wanneer Jan en Kim de woning bezoeken, zijn ze super enthousiast over de nieuwe keuken. “Dit was echt wel de droom”, zegt Jan. “Die muur weg. En dat kookeiland, waar de kindjes bij ons kunnen zitten.” Kims oog gaat vooral naar het ruimtegevoel, het nieuwe geheel dat is ontstaan door keuken en leefruimte samen te voegen. Ook de opbergmogelijkheden kunnen op haar goedkeuring rekenen. “Overal opbergruimte. En veel werkblad.” “Ja, die keuken is echt prachtig”, vat Jan samen.

Landelijk-moderne keuken
De landelijk-moderne keuken is – zoals de naam al duidelijk maakt – een combinatie van twee stijlen. Je herkent er het authentieke, warme karakter van een landelijke keuken in, met materialen als hout en tegels. De moderne toets zit hem in de rechte lijnen en de strakke vormgeving, en natuurlijk ook in alle modern comfort: brede pottenladen, een kookvuur met inductie. De keukenconsultant van Dovy combineerde in deze keuken twee bestaande modellen: de Provence 10 (voor de kastenwand met de verticale groeven, dé hit van het moment in keukenland) en de mooie zwarte handgreepjes van het model Toronto.

De keuken in detail
Dé blikvanger van deze keuken? Wel, het zijn er eigenlijk wel een paar.

  • Eerst en vooral natuurlijk het kookeiland. Dat is lekker ruim, met veel werk- en opbergruimte en voldoende zitplaats voor het volledige gezin.
  • De klassieke maar toch strakke dampkap.
  • De mooie, geglazuurde bleke wandtegeltjes die als spatwand dienen.
  • Het laminaat eiken tablet, dat mooi past in de sfeer van de keuken en perfect aansluit bij de vloer.
  • De muurbankjes in hetzelfde materiaal, om decoratie, boeken, planten en potten op te zetten.
  • De kleine zwarte accenten die overal terugkeren: in de handgrepen, de spoelbak, de kraan, en de toestellen.

Een praktische keuken
Maar een keuken moet niet alleen mooi zijn, ze moet ook praktisch zijn voor dagelijks intens gebruik, zeker in een gezin met jonge kinderen. De kasten in oerdegelijk laminaat zijn heel makkelijk in onderhoud (zelfs met confituur- of chocovingertjes in de buurt). Het handige Twist stopcontact sluit af wanneer het niet wordt gebruikt. De inductieplaat is veilig, de kapoenen kunnen zich er niet aan verbranden. Met de pottenladen met binnen lade is er veel bergruimte en blijft alles overzichtelijk en binnen handbereik.

Ontdek alle Blind Gekocht keukens hier.