Kies je voor pvc, aluminium of hout voor je buitenschrijnwerk?

Wanneer je buitenschrijnwerk kiest, moet je niet alleen rekening houden met de prijs, maar ook met de isolatiewaarde en esthetiek. Kies je beter voor pvc, aluminium of hout? En kan een combinatie van materialen ook een goede oplossing zijn? We vroegen het aan een ramenspecialist.

Jacky Umans is productspecialist bij de Belgische ramenfabrikant Profel, met ruim 35 jaar ervaring op de teller. Kies je best buitenschrijnwerk in pvc, aluminium of hout? Dit zijn de drie vuistregels volgens Jacky.
• Wil je weinig onderhoud? Dan neem je beter geen houten raam.
• Wil je een raam dat supergoed isoleert? Dan kies je beter voor pvc.
• Droom je van een raam in een gekke kleur, zoals kanariegeel? Dan moet je naar aluminium of eventueel hout.

De grootte van het raam en de hoeveelheid vensterglas in het kader is een andere factor die de materiaalkeuze bepaalt, gaat Jacky verder. “Wil je driedubbel glas plaatsen, dan kom je vaak bij aluminium terecht. Heb je een grote raamopening van pakweg zes meter hoog en drie meter breed, dan is het niet meer mogelijk om kunststof te gebruiken en moet je naar het sterkere aluminium.”

Budgetvriendelijk buitenschrijnwerk

Pvc is de meest budgetvriendelijke oplossing, hout de duurste. “Pvc-ramen worden nog altijd het meest gekozen”, stelt Jacky vast. “De verhoudingen verschillen lichtjes per fabrikant. Van de 100 ramen die wij maken, zijn er ongeveer 58 uit kunststof (pvc), 32 uit aluminium en 10 uit hout. Het aandeel van houten ramen bedraagt ongeveer 15 procent van de totale markt. Je ziet ze vooral bij chiquere villa’s.”

Aluminium zit de laatste jaren in de lift. “Dat is op het eerste gezicht wat vreemd, want aluminium heeft minder goede isolatiewaarden dan kunststof. Toch zijn veel klanten geneigd om aluminium te nemen. We zien dat aluminium vooral zeer populair is voor nieuwbouw en kunststof een groter aandeel heeft op de renovatiemarkt. Aluminium is flink aan het winnen. Nieuwbouw is bijna altijd met aluminium.”

Beste van twee werelden

Fabrikanten proberen ook de voordelen van pvc en aluminium te combineren in een raam. “Bij kunststof is de kleurkeuze eerder beperkt, maar met aluminium zijn gemakkelijk meer kleuren mogelijk. We zetten aluminiumschalen op kunststof. Dat heeft verschillende voordelen. Je krijgt namelijk een kunststof raam dat warm aanvoelt en goed isoleert, en aan de buitenkant toch de aluminiumlook heeft die sommige mensen belangrijk vinden. We combineren het beste van twee werelden”, zegt Jacky.

Nieuwigheden

Ook de ramensector innoveert voortdurend. Raamprofielen worden steeds dunner en ook automatisering deed zijn intrede in het buitenschrijnwerk. Wat dacht je van een schuifraam dat je met een afstandsbediening kunt openen en sluiten?

Nog een belangrijke trend: less is more. “Zo ontwikkelden we geïntegreerd beslag, waarbij je de scharnieren niet meer ziet zitten. Je hebt systemen waar de vleugel verdekt zit, waardoor alle ramen er aan de buitenkant hetzelfde uitzien, alsof het vaste ramen zijn. En dan spreken we nog niet over leuke hebbedingetjes zoals een deur met vingerscanner of elektrische sloten die je met je smartphone kunt bedienen.”