Je woning verkopen? Dat doe je het best in de lente of zomer

Je huis of appartement verkopen? Dat doe je best in de lente of zomer. Daar zijn praktische én psychologische redenen voor. We leggen je uit welke en hoe je daar je voordeel mee kunt doen. Goed om weten wanneer je binnen afzienbare tijd je woonst op de markt wilt gooien.

Het is zover: je gaat je huis of appartement verkopen. Heel misschien heb je de zeldzame luxepositie van een half jaar of langer op die uiteindelijke koper te kunnen wachten. In de meeste gevallen geldt echter: hoe sneller verkocht, hoe liever. Je hebt natuurlijk niet altijd de vrijheid om het moment van verkoop te kiezen. Maar als dat toch zo zou zijn, weet dan dat je dat het best in de lente of zomer doet. Daar zijn verschillende redenen voor.

Na de winterslaap

Je zou kunnen zeggen dat we in de lente uit een soort van winterslaap ontwaken. Als we in de koude, donkere maanden al plannen maken, dan draaien die soms rond wintersport, maar vaker rond wat we in de warmere seizoenen allemaal gaan doen. Puur gevoelsmatig zijn de lente en zomer aantrekkelijkere maanden voor de grote en/of belangrijke beslissingen. Zoals dus een huis of appartement kopen. Maar hoewel dit emotionele aspect niet onderschat mag worden, speelt er natuurlijk meer mee.

Alles gaat beter in de lente, ook je huis verkopen

In de lente en zomer heb je meer kans op mooi weer en sowieso meer uren licht. Dat maakt dat je huis of appartement er eenvoudigweg altijd op z’n mooist uitzien. Troeven zoals een voor- of achtertuin en dakterras komen beter tot hun recht. Binnenvallend natuurlijk licht doet kamers ook ruimer en dus groter lijken. Ook niet onbelangrijk: een lente- of zomerzon doet de hele buurt er beter uitkomen en dat draagt positief bij aan hoe kopers hun mogelijke nieuwe leefomgeving ervaren.

Eventjes opfrissen

Zelf kun je uiteraard ook heel wat aan het uiterlijk van je woning doen. Of laten doen. Denk aan kleine renovaties tot middelgrote karweitjes. Een likje verf hier, een tegel vervangen daar en nog een beetje bezetwerk ergens anders. Karweitjes die dan weer netjes in de voorafgaande wintermaanden passen. Dan heb je minder vaak buitenshuis iets te doen en zit je niet met kinderen die zich doorheen hun examens worstelen of die je tijdens hun vakantie voor de voeten lopen.

Op vakantie naar een nieuwe woonst

Over zomervakantie gesproken: die periode leent zich het best tot een verhuis, voor zowel verkoper als koper. Heel wat mensen en dus ook potentiële kopers zijn min of meer verplicht om hun vakantie in juli of augustus te nemen. Daarnaast verkiezen ook ouders van schoolgaande kinderen liever de lente of zomer om een huis te kopen. Kwestie van deze turbulente periode achter de rug te hebben voor die kinderen aan het nieuwe schooljaar beginnen – soms in een nieuwe school in hun nieuwe buurt.

Haast en spoed …

Dus: meer kopers op de markt betekent meer kans op een snellere verkoop van je huis. Maar overhaast je niet. Huizen en appartementen verkopen ook in de minder populaire maanden van november tot februari. Vergewis je er altijd eerst van dat je er praktisch, familiaal, financieel, professioneel én emotioneel klaar voor bent … of dat een van die factoren niet juist in het voordeel van een herfstverkoop spreekt. Staar je in dat geval dan niet blind op bovenstaande, maar houd ze wel in het achterhoofd.