Je vloer vernieuwen: waar je zeker op moet letten

Een nieuwe vloer kan de look van een ruimte danig opfrissen, en ook je wooncomfort flink verhogen. Bovendien heb je een enorme keuze: van eenvoudig en goedkoop tot duur en luxueus, en in alle soorten materialen en kwaliteiten. Maar voor welke vloer je ook gaat, er zijn een aantal zaken waar je maar beter even over nadenkt voordat je aan de slag gaat.

Een eerste vraag die je je zeker moet stellen is: hoe grondig ga je de vloer vernieuwen? Velen zullen geneigd zijn om de oude vloer zoveel mogelijk te behouden, om daar dan de nieuwe bekleding over te leggen. Over een bestaande tegelvloer die niet meer naar je smaak is bijvoorbeeld, of over een oude plankenvloer die met geen mogelijkheid nog mooi te krijgen is. In vele gevallen kan een nieuwe vloerbekleding daar gewoon bovenop, maar let wel op voor een aantal zaken.

Dunne vloerbekleding

In de eerste plaats moet de vloer waarop je gaat werken effen zijn. Dat is belangrijk omdat je in dit geval wellicht kiest voor een erg dunne vloerbekleding. Anders kun je immers al snel problemen krijgen met je deuren die niet (goed) meer opengaan. Zeker als je een ventilatiesysteem hebt, of er op termijn een wilt, moet je hier goed op letten. In vele gevallen heb je immers een minimale ruimte onder de deur nodig voor luchtcirculatie (al kan een rooster in de deur ook).

Geen oneffenheden

Je moet de bestaande vloer dus eerst egaliseren, anders kunnen mogelijke oneffenheden zichtbaar worden door de dunne nieuwe vloer die erover komt, en krijg je daar ook sneller beschadigingen in. En uiteraard moet de ondervloer waarop je werkt ook droog en vet- en stofvrij zijn. Er zijn heel wat dunne vloeren waaruit je kunt kiezen: vinyl, pvc of linoleum zijn populair. Die drie zijn erg gelijkend, maar vinyl en pvc zijn een kunststof, linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen. Maar ook laminaat, kurk, een gietvloer of zelfs dunne tegels behoren tot de mogelijkheden.

Ruime keuze aan dessins

In een vloerbekleding van vinyl, pvc, linoleum, kurk of laminaat heb je tegenwoordig een enorme keuze aan uitvoeringen. Zo heb je dessins van een hele range aan plankenvloeren, in alle mogelijke legpatronen. Nauwelijks van echt te onderscheiden. Maar evengoed kunnen ze eruitzien als tegels, stijlvol klassiek of strak modern. En ook in echte tegels heb je alle mogelijke en onmogelijke looks. Je kunt zelfs opteren voor keramisch parket: een tegelvloer die eruitziet als hout.

Uitbreken

En klaar is je nieuwe vloer. Zonder dat de werken al te veel vuil en stof in huis veroorzaakten, en ook zonder extra kosten en moeite van breekwerk en het afvoeren van afval. Waarom zou je het dan anders doen? Wel, in sommige gevallen is het een goed idee en zelfs aan te raden om de bestaande vloer helemaal uit te breken en te vervangen door een nieuwe. Want het kan zijn dat de vloer in een oud huis nog rechtstreeks op zand of zavel ligt. Daarover leg je beter geen nieuwe vloer, omdat de kans op problemen met vocht en koude bijzonder groot is.

Vloerisolatie

Het voordeel is dat je zo’n vloer gemakkelijk kunt verwijderen, en zand of zavel kunt afgraven om een nieuwe, stevige vloer te leggen. Let er voor de stabiliteit wel op dat je niet te diep graaft: zeker niet dieper dan de diepte van muur. Je kunt meteen ook van de gelegenheid gebruikmaken om een goede vloerisolatie aan te brengen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee – via de vloer verlies je al snel zo’n 10 procent van de warmte – maar ook voor je comfort. En een degelijk vochtscherm voorkomt dat er vocht in je vloer trekt.

Leidingen

Maar ook in andere gevallen kan het aangewezen zijn om de bestaande vloer open te breken en helemaal te vervangen. Als er belangrijke leidingen in de vloer lopen die defect of te oud zijn bijvoorbeeld. Of als je wilt opteren voor vloerverwarming: dan wordt de opbouw van de vloer in veel gevallen zo dik dat je het best de hele vloer vervangt. Er moet immers nog een degelijke isolatie onder de leidingen van de verwarming. Want je wilt toch je woning verwarmen, en niet de ondergrond.

Vloerverwarming

Misschien zijn werken aan de vloer sowieso wel het ideale moment om vloerverwarming te overwegen. Dat is niet alleen erg aangenaam en comfortabel, maar ook nog eens zuinig, zelfs als je (nog) geen warmtepomp hebt. Aangezien vloerverwarming op lagere temperatuur werkt, zal bijvoorbeeld een condensatieketel die erop aangesloten is, efficiënter werken (die condenseert beter bij een lagere temperatuur). En heb je meteen ook een systeem dat klaar is voor eventueel een latere installatie van een warmtepomp.