Je mazoutketel vervangen? Kies voor een warmtepomp

Is je mazoutketel aan vervanging toe en wil je je bestaande radiotoren behouden? Dat kan. Guillaume ging voor een lucht-waterwarmtepomp op hoge temperatuur in combinatie met zonnepanelen. Ontdek hier hoe dat in zijn werk ging en of deze oplossing ook iets voor jou is.

Guillaume woont met zijn vrouw en hun twee kinderen in een vrijstaande woning uit de jaren ’70. Hij begon in 2020 geleidelijk aan met de energetische renovatie van de woning. Twee jaar geleden verving hij zijn dak. Hij voorzag ook de muren van de nodige isolatie. Zijn oude mazoutketel liet het soms een paar dagen afweten en was aan vervanging toe. Guillaume ging op zoek naar een betrouwbaar systeem dat in alle seizoenen comfort garandeert. Natuurlijk onderzocht hij ook de mogelijkheden van warmtepomp.

Mazoutketel vervangen met behoud van radiatoren

Verschillende mogelijkheden passeerden de revue. De lucht-waterwarmtepomp op hoge temperatuur bleek de meest efficiënte, complete en milieubewuste oplossing voor deze goed geïsoleerde woning. Maar hij wou bovendien zijn bestaande radiatoren indien mogelijk behouden.

De Daikin Altherma HT, ideaal voor renovatieprojecten

De radiatoren in de woning van Guillaume werken nog uitstekend en moesten dus niet vervangen worden. Dat maakt de Daikin Altherma hoge temperatuurwarmtepomp uiterst geschikt voor dit project. Deze warmtepomp verwarmt water op energie-efficiënte wijze tot 65°C waardoor je ze perfect kunt combineren met bestaande radiatoren. Natuurlijk geldt hier ook: hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe hoger de besparing.

Combinatie met zonnepanelen

Dankzij de efficiënte werking van deze warmtepomp in combinatie met zonnepanelen blijft het elektriciteitsverbruik laag. Dat was de doorslaggevende factor voor Guillaume en zijn gezin. Guillaume wou ook een compacte installatie. Daarom koos hij voor een vloermodel als binnenunit in combinatie met een roestvrijstalen sanitaire warmwatertank die makkelijk op elkaar te plaatsen zijn om ruimte te besparen in de berging.

Energieonafhankelijk

De keuze om ook zonnepanelen te plaatsen was een logische zet voor het gezin. Met het oog op de toekomst willen ze zo veel mogelijk zelf energie opwekken om hun warmtepomp aan te sturen. Zowel een warmtepomp als zonnepanelen werken met energie uit de natuur en zijn dus bijzonder milieubewust. De combinatie van beide systemen stelt het gezin in staat om fors te besparen op hun energiefactuur en extra zorg te dragen voor het milieu.

Ook warm water

De nieuwe lucht-waterwarmtepomp verwarmt niet alleen de woning maar produceert ook sanitair warm water. Om het comfort in het huis verder te optimaliseren, plant Guillaume binnen afzienbare tijd aircotoestellen te plaatsen op de bovenverdieping. Die lucht-luchtwarmtepompen kunnen makkelijk bijgeplaatst worden. Op deze manier pakt Guillaume zijn renovatieplannen stapsgewijs aan in functie van het beschikbare budget. Met de airco’s erbij geniet het gezin op termijn van nog meer comfort: lekker frisse kamers op hete zomerdagen en aangenaam warme op koude winterdagen.

Optimaal rendement

Zoals de meeste mensen is Guillaume geen expert als het aankomt op verwarmingstechnieken en warmtepompen. Daarom koos hij ervoor om zich te laten bijstaan door een vakman. Zijnerkende installateur analyseerde de warmtebehoefte van het gezin en hun specifieke wensen. Hij bekeek samen met Guillaume de diverse oplossingen, lichtte hem in over de verschillende producten en hun voor- en nadelen. Zo kwamen ze uit bij de installatie die het optimale rendement leverde. Guillaume is zeer te spreken over het duidelijke advies, de kwalitatieve installatie en de uitstekende service.

Zelf aan de slag?

Wil je net zoals Guillaume je verouderde ketel op mazout (of op gas) vervangen door een energiezuinige en -efficiënte warmtepomp, al dan niet met behoud van je bestaande radiatoren? Spreek er over met je installateur en ga langs in het Daikin Experience Center in Gent of Waver. Je krijgt er een prijsindicatie volledig op maat van je verbouwproject.

Vind een Daikin Experience Center in jouw buurt.