Japandi: Japans minimalisme en Scandinavische gezelligheid

Japandi is hot: deze interieurtrend combineert Japans minimalisme met Scandinavische gezelligheid. Negen voorbeelden van deze trend die overal in huis voor warmte, licht en een zalig zen-gevoel zal zorgen.

1. Lichter dan licht

De Japandi-stijl brengt warmte en licht in huis met kleuren als grijs, zachtroze, pastelgroen of gebroken wit. Lichter dan licht, maar allesbehalve saai. De jongste collectie van verfwinkel Colora speelt in op deze trend met een nieuwe reeks trendkleuren: The Circle of Life. Rustgevende kleuren die perfect op zich kunnen staan, maar ook heel mooi zijn als je ze combineert.

www.colora.be – Prijs: op aanvraag

2. Zen in de badkamer

Warm hout, een rustgevend lijnenspel en een asymmetrische opstelling creëren in de badkamer een zen-look. Dit Balmani Forma-meubel is gemaakt van eikenhout en werd gecombineerd met een ovale waskom voor een elegant vormcontrast. De bronzen wastafelkraan en spiegel met indirecte ledverlichting geven het geheel een authentieke, maar heel lichte uitstraling.

www.x2o.be – Balmani Forma-meubel met Stretto-wastafel in Solid Surface: 1.840 euro – Still Oval-waskom: 329 euro – wastafelkraan van Hansgrohe: 476 euro – spiegel Giro van Balmani: 467 euro

3. Eenvoud siert

Elegante lijnen en kwalitatieve, natuurlijke materialen zijn het handelsmerk van de Japandi-stijl. Deze JUNE-tafel van het Belgische CRUSO is bijvoorbeeld gemaakt van stevig eikenhout. Ze heeft een opbergruimte onder het tafelblad en is dus perfect als bureau, vergader- of eettafel.  Verkrijgbaar met een onderstel in houtkleur, wit of zwart.

cruso.com –  Prijs: vanaf 2.580 euro

4. Elegant maatwerk

Licht gebogen en toch strak: het design van deze Alfons-loungechair van Younic (de eigen lijn van meubelmaker Jacobs Interieur) laat organische vormen contrasteren met grafische lijnen. Hij is gemaakt van massieve eik, die gebeitst en vernist werd, en is verkrijgbaar met of zonder armleuning. De productie gebeurt volledig met de hand, in het eigen atelier. Elk stuk is genummerd en komt met een uniek identificatiecertificaat.

www.younic.be – Prijs: vanaf 949 euro

5. Recycling met rotan

Natuurlijke materialen en organische vormen wekken je Japandi-interieur tot leven. Met deze FAN-lamp – een bekroond pioniersproject van Sep Verboom (Livable) – haal je bovendien een verhaal in huis. Ze bestaat uit een hergebruikt metalen ventilatorframe en natuurlijk rotan, en is het resultaat van de samenwerking tussen lokale afvalverzamelaars in Cebu City en het ambacht van het Filipijnse rotan weven. Elk stuk is uniek.

shop.livable.world – Prijs: vanaf 340 euro

© foto: Aaron Lapeirre

6. Modern kaarslicht

Drie elementen vormen de basis van deze Kyoto Candil-lamp: koper, hout en brons. Het zachte, warme licht heeft het effect van kaarslicht. Het design is opgevat als een verlengstuk van de stroomkabel zelf, met een negatieve en  positieve pool, en hout als isolatiemateriaal. De lamp wordt geproduceerd in een gesigneerde oplage van telkens honderd exemplaren.

www.catalandeocon.com – Prijs: vanaf 390 euro (excl. btw)

7. Transparant lijnenspel

Met zijn semi-transparante schil is de COIL-kast tegelijk een vitrinekast en een klassiek open rek. De verticale lijnen zijn gemaakt van elastisch touw, dat je opzij moet schuiven om iets in de kast te plaatsen. Je kunt ze dus langs alle kanten openen. Met het ontwerp won Bram Kerkhofs de Grand Award Objects op Interieur Kortrijk in 2018.

www.bram-kerkhofs.be – Prijs: op aanvraag

© foto: Ringo Jorge

8. Koel glas en warm hout

De Stub-bijzettafel, een ontwerp van de Deense architecte Mette Schelde, combineert warm hout en koel glas in een elegant design. De vorm is geïnspireerd op een boomstronk, vertaald naar een strak, gestroomlijnd ontwerp. Het glazen tafelblad lijkt boven de basis te zweven, als een gewichtloze cirkel.

www.fritzhansen.com – Prijs: 551 euro

9. Contrast van texturen

Dit VLAS-karpet van Casalis is niet alleen made in Belgium, onlangs won het ook de Henry van de Velde Habitat Award 2021. Het is gemaakt van lichtglanzend linnen en wol met een sprinkle dye in vier kleuren, goed voor een cosy contrast van texturen. Het motief is een eenvoudige, maar onregelmatige lijn, als een onverharde weg doorheen een landschap.

www.casalis.be – Prijs: vanaf 355 euro/m2 (excl. btw)