Is je huis klaar voor een warmtepomp? Doe de test

Zet de huidige energiesituatie jou ook aan het nadenken? Ben je op zoek naar langetermijnoplossingen om je energiefactuur laag te houden? Dan vervang je best je verouderde verwarmingsinstallatie door een energiezuiniger alternatief: de warmtepomp. Weet je niet of je woning hier klaar voor is? Een eenvoudige test helpt je daarbij.

Uit het Nationaal Verwarmingsonderzoek dat Daikin afnam bij Belgische huiseigenaars blijkt dat een overgrote meerderheid van de bevolking nog heel traditioneel verwarmt. Zo is de gasketel vandaag nog altijd de meest gebruikte verwarmingsoplossing. Een systeem dat in tijden van futureproof verwarmen niet de meest ecologische oplossing is.

Isoleren en anders verwarmen

Overstappen naar hernieuwbare energie en slimme technologieën is meer dan ooit de boodschap. Bijna één derde van de ondervraagden geeft aan dat er nood is aan een energetische renovatie met een nieuw verwarmingssysteem en extra isolatie. 42% verwarmt hun woning liever niet met fossiele brandstoffen.

Klaar voor de toekomst dankzij hernieuwbare energie

Wil jij ook groener en goedkoper leven? Dat kan met een warmtepomp! Drie kwart van de ondervraagde Belgische huiseigenaars vindt duurzaam leven en wonen belangrijk. Bij de mensen die aangeven van verwarmingsinstallatie te willen veranderen, overweegt maar liefst 41% een warmtepomp. Kies je voor dit energie-efficiënt alternatief dan draag je niet alleen je steentje bij tot het milieu maar hou je ook je energiefactuur laag.

Met wat voor energie werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt gratis energie uit natuurlijke bronnen zoals de bodem, omgevingslucht of grondwater om die om te zetten in warmte. Een warmtepomp functioneert ook deels op elektriciteit. Maar wanneer je zelf over zonnepanelen beschikt, produceer je je eigen stroom en ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Met groene warmte en groene stroom verklein je jouw ecologische voetafdruk pas echt.

Oplossingen voor nieuwbouw én renovatie

Dat je zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten kan verwarmen en koelen met hernieuwbare energie, daar blijkt toch nog wat onduidelijkheid over te bestaan. Een kleine meerderheid van de ondervraagde Belgische huiseigenaars denkt dat warmtepompen enkel interessant zijn voor nieuwbouwwoningen. Laten we dit fabeltje doorprikken: ook bij een renovatie is een warmtepomp mogelijk. Er zijn mogelijk wel eerst bijkomende werken nodig zoals isoleren of het vervangen van je radiatoren. Met zulke ingrepen verbeter je je woning en ben je zeker dat je een optimaal rendement kunt halen uit je duurzaam alternatief.   

Doe de test

Een lucht-luchtwarmtepomp, een lucht-waterwarmtepomp, een hybride oplossing of eerder een warmtepompboiler? In combinatie met vloerverwarming, convectoren of radiotoren? In een nieuwbouwproject of een renovatie? De mogelijke oplossingen zijn talrijk. Maar welke sluit het best aan bij je vereisten en woning? Surf naar www.daikin.be en doe de online test. Zo weet je meteen welke duurzame verwarmingsoplossing het beste aansluit bij jouw woning. En dan kan je hopelijk snel afscheid nemen van dure fossiele brandstoffen.

Doe de test en ontdek of jouw woning klaar is voor een warmtepomp.