Keuken voor een groot gezin zoals dat van Sarah en Dieter

Ga direct naar de video

Sarah en Dieter uit Putte riepen de hulp in van Extreme Makeover Vlaanderen om hun huis terug bewoonbaar te maken en een grote keuken voor hun extra groot gezin te realiseren. Maar hoe klaar je die klus op een beperkte oppervlakte?

“Ons huis is schoon van ver, maar ver van schoon”, zo vat Sarah het samen. Het koppel kocht een op het eerste gezicht mooie woning voor hun grote gezin met twee eigen kinderen en drie pleegkinderen. Maar de woning kampt met een ernstig vochtprobleem. Een lening voor de broodnodige renovatie kan het koppel niet krijgen. Twee kinderen hebben al last van hun luchtwegen. Sarah en Dieter zijn ten einde raad. Wat nu? Gelukkig snellen de vrijwilligers van Extreme Makeover Vlaanderen te hulp.

Grote leefkeuken voor een groot gezin
De experts van Extreme Makeover Vlaanderen besluiten om niet alleen het vochtprobleem voor eens en altijd op te lossen, maar de woning ook aan te passen aan het grote gezin. Op de eerste verdieping krijgt iedereen een eigen kamer. Beneden wordt de ruimte helemaal opengewerkt. Binnen en buiten zullen beter op mekaar aansluiten door meer uitzicht te bieden op de tuin. De uitdaging voor de Dovy-keukenconsultant is groot. Hoe ontwerp je een gerieflijke en toch elegante keuken voor een gezin van zeven?

Elk nadeel heeft zijn voordeel
Zoals wel vaker bij verbouwingen, komt er tijdens het verbouwproces nog een serieus mankement aan het licht. De balken in de achterbouw zijn rot. Er zit niets anders op dan het bijgebouwtje af te breken. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, zegt presentator James Cooke. En dat vindt ook de Dovy-keukenconsultant: de nieuwe achterbouw biedt hem een kans om de keuken te verdubbelen in ruimte. De keuken werd ook 90 graden gedraaid om ze praktischer te maken en het contact met de tuin te versterken. “Het is alsof je in de tuin staat te koken”, klinkt het.

Slimme oplossingen
De nieuwe keuken van Sarah en Dieter zit vol slimme vondsten. Zo besloot de Dovy-keukenconsultant om een doorgang naar de bergruimte te voorzien tussen twee kastenblokken. Een visueel storende maar structureel noodzakelijke steunmuur werd mooi weggewerkt in de kastenwand. Dat biedt drie voordelen:
• Het is een esthetische oplossing die voor een uniform geheel zorgt.
• Een doorlopende kastenwand laat de keuken groter lijken.
• Het heeft ook een praktische kant: achter de deur heb je nog een beetje extra opbergruimte.

Zoiets kan alleen met maatwerk, maar dat is nu net een van de specialiteiten van Dovy. “De keuken is echt prachtig”, vindt Sarah. Ook Dieter is onder de indruk. “Ongelooflijk hoeveel licht er opeens is en hoe ruim het is geworden. Echt een heel groot verschil.”

Groot maar niet bombastisch
Als je voor zeven grote en kleine mensen voorraad en kookgerief in huis moet hebben, heb je veel plaats nodig. De keuken van Sarah en Dieter beschikt dan ook over heel veel opbergruimte, maar toch oogt de keuken licht en elegant. Een fijne vondst is de nis met de spoelbak, waarnaast hoge kasten volop praktische bergruimte bieden. In de kastenwand werd ook een grote Amerikaanse koelkast ingewerkt. Zo kan je heel veel voedsel en drank koel bewaren en heb je altijd ijsblokjes bij de hand.

Oog voor detail
De keuken is uitgekiend tot in de kleinste details. De vroegere dampkap boven het oude keukeneiland is verdwenen. Een gloednieuwe kookplaat met geïntegreerde dampkap zorgt nu voor een meer open indruk. En de zo belangrijke lichtinval uit de tuin (die ook een extreme makeover kreeg) wordt niet belemmerd.
We zijn ook fan van de kraan met uittrekbare sproeier: heel handig om de potten vlug uit te spoelen. Een fijn decoratief element zijn de muurbankjes: leuk om decoratie, potten of boeken op te plaatsen.

Zacht kleurenpalet
De benedenverdieping is nu één groot geheel op maat van het grote gezin. Het salon met zitbank, de eetkamer en de keuken lopen allemaal naadloos in mekaar over. Maar elke zone heeft zijn eigen identiteit. Door met kleuren te spelen zijn er heel aparte sferen gecreëerd. Het diepblauw van de zithoek creëert een sfeer van rust en ontspanning. De lichte zandkleur van keuken en eethoek zorgt dan weer voor meer licht en geeft zin om te koken en volop van het leven te genieten.

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.