Gezond en makkelijk koken: al aan een stoomoven gedacht?

We willen gezonder leven en we gaan daarom ook meer bewust om met wat we eten. Jezelf en je gezin elke dag een gezonde maaltijd voorschotelen lijkt een hele opdracht, maar met de betere stoomoven gaat dat vlotter én sneller dan je denkt. Koken met stoom is makkelijk gezond.

Natuurlijk streven we allemaal naar een actiever en gezonder leven. Met meer beweging, minder zondigen en voedzamere maaltijden. Maar zo’n actiever leven inpassen in een vaak al drukke agenda is op zich al een hele uitdaging. Een mens zou er voor minder tegenop kijken om daarbovenop ook nog eens elke dag iets gezonds op tafel te zetten. Koken met stoom maakt voor steeds meer huishoudens het verschil. Het is makkelijk, gezond en eenmaal geproefd van de variatie die de betere stoomoven biedt, wil je nooit meer terug.

Minder vetten
Koken met stoom heeft heel wat voordelen, maar het belangrijkste blijft toch dat het een van de gezondste manieren is om eten te bereiden. Dat is zo om verschillende redenen. Ten eerste gaart stoomkoken je gerechten zonder dat je er olie of andere vetstoffen aan moet toevoegen. Dat maakt een gerecht uit een stoomoven niet enkel gezonder, maar de ingrediënten behouden ook hun pure smaak. Een smaak die steeds meer topchefs serveren en een groeiend aantal fijnproevers verkiezen.

Meer voedingswaarde
Tegelijkertijd behouden voedingswaren bereid met stoom meer van hun waardevolle vitaminen, mineralen en sporenelementen. Neem bijvoorbeeld groenten. Gewoon in water gekookt geven die tijdens het bereidingsproces heel wat van hun voedingsstoffen af aan het kookwater dat je achteraf meestal weggiet … en daarmee dus ook heel wat van die voedingsstoffen. Studies tonen aan dat gestoomd eten tot wel 50% meer vitaminen bevat. De pure smaak gaat bij de betere stoomoven dus hand in hand met een betere, gezondere voedingswaarde.

Wanneer sneller gewoonweg beter is
Nog een gezonde troef van stoomovens (en ook combi-stoomovens) is dat de bereiding veel sneller gaat. Immers: veel voedingswaren verliezen voedingswaarde naarmate ze langer verwarmd worden. Stoom werkt sneller en dus houd je meer voedingswaarde over. Dat geldt overigens ook wanneer je eten weer opwarmt met stoom. De Mix & Match-functie van Miele’s combi-stoomovens laat je zelfs hele gerechten in minder dan dertig minuten op tafel zetten, zonder op de verschillende bereidingstijden of temperaturen te moeten letten.

Dubbele stoom
Die Miele-stoomoven wekt de stoom overigens buiten de ovenruimte op. Wanneer nodig vult die de volledige binnenruimte en verdringt daar dan alle zuurstof. Zo behouden de ingrediënten behalve hun voedingswaarde ook hun kleur en de natuurlijke, knapperige of sappige structuur. Andere voordelen van deze DualSteam-technologie zijn een gaartijd die hetzelfde blijft of je er nu kleine of grote porties in bereidt. Je maakt dus in een beweging een gezonde maaltijd voor vandaag én voor morgen. Misschien voor in de lunchbox of om in te vriezen voor later en dan snel en gezond weer op te warmen.

Meer weten over hoe de betere stoomoven je helpt om elke dag snel en makkelijk een gezondere maaltijd op tafel te zetten? Ontdek hier nog meer voordelen van koken met stoom.