Gaan gekleurde kranen even lang mee als gewone? En hoe zit het met de kost?

Niks mis met een witte wastafel en een kraan in eenvoudig chroom… Maar we kunnen niet ontkennen dat gekleurd kraanwerk alomtegenwoordig is. En vooral: dat het net dat tikje extra schwung kan geven aan je badkamer. Plan je een nieuwe badkamer of de renovatie van een bestaande, dan moet je toch op zijn minst even overwegen om voor gekleurd kraanwerk te gaan. Maar zijn die gekleurde kranen wel even duurzaam en stevig als hun broertjes in chroom? En is gekleurd kraanwerk ook niet veel duurder dan de standaardoplossing? We zochten het voor je uit.

Chroom of RVS (roestvrij staal). Als het op het kiezen van kraanwerk aankwam, was dat het wel zo ongeveer – tot een paar jaar geleden. Wie de laatste jaren geen voet in een badkamershowroom heeft gezet, zal dan ook even met de ogen knipperen. Zwart, wit, brons, goud… zelfs de gekste pastelkleuren zijn tegenwoordig mogelijk.

Badkamers worden zo alvast een pak minder saai. De trend van gekleurd kraanwerk past volledig in de alomtegenwoordige personalisatie van zowat alles in huis en tuin. We zijn allemaal bijzonder (ja, ook jij daar) en we onderscheiden ons graag van vrienden en buren – via onze voordeur, onze brievenbus en nu dus ook met ons kraanwerk. En of je nu gaat voor een gedurfde tint of een subtiel kleuraccent, gekleurde kranen geven je badkamer sowieso een trendy en eigentijdse uitstraling.

Eindeloze kleurmogelijkheden

Een van de troeven van gekleurde kranen is de enorme variatie aan beschikbare opties. Van opvallende kleuren zoals goud, brons en zwart tot zachtere tinten zoals pastelblauw, zachtroze en muntgroen. Er is altijd wel een kleur die past bij je persoonlijke voorkeur en badkamerstijl. Door de juiste kleur te kiezen, creëer je een harmonieus geheel met andere elementen in de badkamer, zoals tegels, wandverf, behang, badkamermeubilair en accessoires.

Harmonie of contrast?

De meeste mensen kiezen één bepaalde kleur voor hun kraanwerk en trekken die keuze consequent door in de wastafelkranen, in de douchekraan en sproeier, in de kleur van de badkraan en eventueel ook in bijbehorende accessoires zoals een handdoekenrek. Zo krijg je een uniforme uitstraling. Aan de andere kant kan je verschillende kleuren combineren om een speelse en levendige sfeer te creëren. Een witte wastafel met een felgekleurde kraan kan een verfrissend en opvallend contrast vormen. En nergens staat geschreven dat de kleur van je badkraan dezelfde moet zijn… als jij het maar mooi vindt en dat de komende jaren ook denkt te blijven vinden.

Duurzaamheid

Over het algemeen zijn gekleurde kranen net zo duurzaam als kranen in chroom en roestvrij staal (RVS). De duurzaamheid van een kraan hangt niet af van de kleur, maar eerder van de kwaliteit van het materiaal en het soort onderhoud. Kranen van hoogwaardig messing, roestvrij staal of andere duurzame materialen hebben over het algemeen een langere levensduur, los van de kleur waarin ze zijn uitgevoerd.

Gekleurde kranen kunnen verschillende afwerkingen hebben, zoals gepoedercoate verf of PVD-coating (Physical Vapor Deposition). Deze coatings bieden een bescherming tegen corrosie en krassen die vergelijkbaar is met de bescherming die chroom- of RVS-kranen bieden.

Onderhoud

Het onderhoud van gekleurde kranen kan iets specifieker zijn dan bij chroom- of RVS-kranen. We raden aan om geen schurende schoonmaakmiddelen of harde sponzen te gebruiken, omdat die de kleurafwerking kunnen beschadigen. Het regelmatig schoonmaken en droogvegen van de kraan helpt om de levensduur en esthetiek te behouden. Met andere woorden, als je kiest voor een gekleurde kraan van goede kwaliteit en ze op de juiste manier onderhoudt, kan ze net zo duurzaam zijn als een kraan in chroom of RVS.

Prijs

Het is mogelijk dat gekleurde kranen wat duurder zijn dan vergelijkbare kranen in chroom of RVS. Dat komt bijvoorbeeld door de genoemde afwerkingen, die de fabricatie iets complexer maken. Natuurlijk kan je ook gekleurde kranen vinden die goedkoper zijn dan chroomkranen van een A-merk. Algemeen adviseren we toch om bij kraanwerk niet op kwaliteit te beknibbelen en te kiezen voor een degelijk product van een gerenommeerd merk.