Een leefkeuken voor een gezin van zeven

Extreme Makeover Vlaanderen sluit het seizoen af met een pareltje: een prachtige leefkeuken voor een nieuw samengesteld gezin. Waarmee bewezen is dat je ook met beperkte maar slimme ingrepen een extra ruimtegevoel kunt creëren.

Steven is militair en kan elk moment opgeroepen worden voor missies die meerdere maanden kunnen duren. Die onzekerheid heeft ervoor gezorgd dat van een volwaardige verbouwing nooit iets in huis is gekomen. Maar wie volwaardige verbouwing zegt, zegt natuurlijk Extreme Makeover Vlaanderen.

Eigenlijk lijkt het huis te klein voor Steven, Sofie en hun samengesteld gezin met vijf kinderen. En dat geldt zeker voor de keuken. Door de muur naar de woonkamer open te trekken, ontstaat extra ruimte en kon de Dovy keukenconsultant een mooie keuken ontwerpen.

Keuken in 3D

Wanneer je bij keukenbouwer Dovy een afspraak maakt, luistert de keukenconsultant naar je wensen en ontwerpt hij je droomkeuken in 3D. Die beelden kan je dan achteraf thuis in alle rust bekijken op je smartphone of computer. Bij Extreme Makeover Vlaanderen weten de gezinnen natuurlijk niet op voorhand hoe hun nieuwe keuken er zal uitzien. Maar het blijkt telkens een schot in de roos. Omdat het ontwerp rekening houdt met de behoeften en de eigenheid van het gezin en met de sfeer in de rest van de woning.

Te laag werkblad

De bestaande keuken van Steven en Sofie voldeed niet aan de noden van een gezin met vijf kinderen. Sofie voelt zich gefnuikt in haar culinaire ambities. “Ik kook heel graag en vroeger bakte ik ook heel veel. Maar het is hier te klein en de oven is niet de oven die ik wil. Ook het werkblad is veel te laag voor mij, vandaar dat we hier zo’n hoge tafel hebben gezet.”

Voor de experts is het heel duidelijk dat ze werk moeten maken van een nieuwe, ruime keuken met alle comfort, en een werkblad aangepast aan de grote vrouw die Sofie is.

Ruimte creëren

Er zijn tal van manieren om ruimte te creëren voor de keuken. Het kan met een complete nieuwbouw zoals voor Anouchka. Maar je kan ook kiezen voor een uitbreiding van de woning, zoals bij Sarah en Dieter. Soms is het een goed idee om de keuken van plaats te veranderen of anders te oriënteren.

Bij Steven en Sofie in Zelem vinden we nog een andere oplossing. De keuken blijft op dezelfde plaats, maar er wordt ruimte gecreëerd door de muur tussen de keuken en de leefruimte weg te nemen. Zo komt er een verbinding tussen de woonkamer en de keuken én ontstaat er meer ruimtegevoel.

Maatwerk

Ook belangrijk, zeker in een bestaande woning: elke vierkante centimeter optimaal gebruiken. Dat lukt alleen met maatwerk, een van de sterktes van Dovy. En maatwerk betekent niet alleen dat alle kasten en lades op maat zijn, ook met de lengte van de bewoners wordt rekening gehouden door het werkblad en kookeiland hoger te maken dan standaardhoogte.

Expert Anneke toont de makers welk ontwerp de Dovy keukenconsultant heeft bedacht. Het ontwerp is in verschillende kleuren beschikbaar, maar iedereen is het meest enthousiast over de frisblauwe variant.

Kookeiland

In het midden van de nieuwe keuken komt een prachtig kookeiland in houtlook waarrond de hele familie kan koken. Voor de werkbladen werd gekozen voor oersterk laminaat met het uitzicht van marmer. Dat voegt meteen een luxegevoel toe aan het geheel. De spoelbakken in steengrijs sluiten perfect aan bij de kleurtinten van het werkblad. Ook een ruime Amerikaanse koelkast mag natuurlijk niet ontbreken voor zo’n groot gezin.

Opbergruimte

Naar goede gewoonte voorzag de Dovy keukenconsultant niet alleen heel veel werkruimte, maar ook extra veel opbergruimte in laden en kasten. Door te werken met een kookplaat met geïntegreerde dampkap slaagde hij erin om de openheid van de ruimte te behouden.

Sofie is in de wolken. “Zie hoe groot! Eindelijk een keuken waar ik iets kan in doen. En de hoogte van het werkblad is ideaal.”

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.