Duurzaam verwarmen met stookolie: dat kan!
De belangrijkste conclusie van de tests is dat de nieuwe koolstofarme vloeibare brandstoffen perfect kunnen worden bijgemixt in de stookolie, zonder enige aanpassing aan de installatie. Naarmate de beschikbaarheid toeneemt, kan het aandeel koolstofarme brandstof in stookolie geleidelijk worden opgevoerd. Vanuit milieustandpunt is het voornaamste inzicht dat koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals FAME en HVO de CO2-uitstoot drastisch doen dalen: tot -90%. Maar waar staan die letterwoorden voor?
Welke duurzame brandstoffen zijn er al op de markt?
HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Deze stookolie wordt geproduceerd op basis van met waterstof behandelde plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. De brandstof is chemisch identiek aan conventionele stookolie en kan daarom in eender welke verhouding worden bijgemengd.
FAME staat voor Fatty Acid Methyl Esters en wordt gemaakt op basis van gerecycleerde dierlijke en plantaardige oliën. Ook FAME laat zich prima bijmengen in stookolie en kan ook puur worden verbrand. Belangrijk om weten: zowel bij FAME als bij HVO zijn de dierlijke en plantaardige basisgrondstoffen niet van voedselkwaliteit, maar afval dat op deze manier een tweede leven krijgt. FAME of HVO, als eindconsument hoef je al deze letterwoorden niet per se te onthouden.
Duurzaam verwarmen met stookolie
Het belangrijkst om weten is dat de verduurzaming van stookolie is ingezet. De stookoliegebruiker is er trouwens klaar voor: 8 op de 10 kijkt ernaar uit om binnenkort te verwarmen met koolstofarme vloeibare brandstof, zo blijkt uit een bevraging van 800 mazoutgebruikers. Het onderzoek werd georganiseerd door Informazout in samenwerking met professor dr. Gino Verleye (UGent) en Wim Vermeulen, auteurs van het boek ‘De duurzame Belg’.
Nog schoner dan verwacht
En wat vinden de eindgebruikers ervan? In België ging het om twee experts uit de stookoliesector, die niet alleen van de warmte konden genieten, maar ook met kennis van zaken spreken over emissies en de impact van nieuwe brandstoffen op de ketel. Geert De Decker van stookoliedistributeur en verwarmingsinstallateur Forceville uit Boom verwarmde een jaar lang zijn showroom en kantoren met een mengsel van stookolie en 20% FAME (kortweg B20 genaamd).
De condensatieketel van Geert werd al die tijd gemonitord. Het verbrandingsrendement is optimaal (99,2%) en de warmtewisselaar bleek zelfs schoner dan Geert verwachtte. Geert De Decker besluit: “De ketel had geen extra instellingen of onderhoud nodig in vergelijking met ‘traditionele’ stookolie. Wat ons betreft zijn de conclusies duidelijk: de B20 kan zonder problemen in onze verwarmingsinstallatie worden gebruikt, zonder de parameters van de ketel te wijzigen. Het is echt een drop-in product.”
“Overschakelen zonder aanpassingen”
Jeroen Van Der Kelen van Testo uit Ternat testte een jaar lang een mengsel van 20% HVO in zijn cv-ketel en is opgetogen over het resultaat. “Ik vind deze test zeer interessant voor de toekomst van onze verwarmingsinstallaties. Voor mij als gebruiker is er na een jaar gebruik niets veranderd. Het is dus perfect mogelijk over te schakelen op koolstofarme vloeibare brandstoffen zonder de installatie aan te passen.”