Deze keuken draait helemaal om openheid en gezelligheid

Blind gekocht doet het opnieuw: de keuken van Evelien en Frieda staat op dezelfde plaats als de vorige, maar wat een verschil! De opbergruimte is verdubbeld, er is een connectie met de tuin en alles is veel mooier en praktischer geworden. Hoe ging dat in zijn werk?

Bestaande keukens in oude huizen zijn vaak een verhaal van gemiste kansen door inefficiënt ruimtegebruik. Maar dat zijn nu net gedroomde opportuniteiten voor de interieurarchitecten van Blind Gekocht en de Dovy keukenconsultant.

Zo ook in Mortsel, waar alles in de renovatie erop gericht is om meer ruimte te creëren voor Evelien, Frieda en hun drie kinderen. Te beginnen met de keuken natuurlijk, het hart van de woning. De nieuwe keuken werd op dezelfde plek als de vorige geïnstalleerd, maar het werd een open leefkeuken waar het een plezier is om te koken, samen te zijn en te genieten. Evelien en Frieda zijn in de wolken als ze de nieuwe keuken zien: “Nice! Echt totaal anders. En echt perfect!”

Openheid creëren
Als het kan, is het vaak interessant om een nieuwe keuken op de plaats van de bestaande te installeren. Dan zitten waterleiding, afvoer en stopcontacten al ongeveer op de juiste plaats, dat zorgt voor minder breekwerk en dus minder kosten.
Maar dat hoeft niet te betekenen dat de nieuwe keuken een hedendaagse kopie moet zijn van de vorige, wel integendeel.
In dit ontwerp draait het allemaal om openheid. Dankzij een groot raam ontstaat een connectie tussen de keuken en de tuin (met meer ruimtegevoel en extra daglicht). Ook de muur tussen de keuken en de living is weg, zodat de keuken en de rest van de benedenverdieping een groot open geheel vormen.

Tweewandige keuken
De keuken is compact, maar functioneel en heeft een stoere uitstraling. De Dovy keukenconsultant koos voor een afwerking in laminaat met de look van notelaarhout en een betegeld werkblad voor een speels effect. Het werd een tweewandige keuken, waarbij de hoge kastenwand fungeert als een sas naar de tuin. De onderkasten lopen verder door om extra werkruimte te creëren en de keuken en woonkamer naadloos met elkaar te verbinden. De roze kleur op de wand contrasteert mooi met het witte tablet en past perfect bij het notelaarhout. Fijn detail: de ontbijtnis. Een hoekje waar Evelien en Frieda alle ontbijtspullen kunnen klaarzetten om tijd te besparen.

Praktische toestellen
Bij een compacte keuken is het altijd mooi meegenomen als je plaats kunt besparen. Daarom koos de keukenconsulent niet voor een hangende dampkap, maar een dampkap geïntegreerd in de kookplaat. Meer hoofdruimte bij het koken dus, en de geurtjes worden minstens even goed weggezogen als bij een conventionele dampkap. Evelien en Frieda zijn onder de indruk. Ook handig als je veel gerechten in de oven bereidt: de oven werkt met pyrolyse. Dat is een zelfreinigend systeem waarbij de hele binnenkant van de oven wordt gereinigd met zeer hoge temperaturen. Vet en vuil verdwijnen daarbij als sneeuw voor de zon.

De keuken in detail
Alles zit goed in deze keuken: de toestellen, de kastruimte, veel werkvlak en een praktische ontbijtnis. Maar ook de details spreken tot de verbeelding. Merk op hoe het bruin van de kasten mooi contrasteert met de subtiele witte handgreepjes. Om te vermijden dat de bruine kastenwand een te massief geheel zou worden, kwamen er witte afboordingen tussen de kasten. We zijn ook fan van de strakke witte kraan en de witte wasbak en spoelbak. De muurbankjes in donkerbruine eik zijn leuk om decoratie of kookboeken op te plaatsen.

Ontdek alle Blind Gekocht keukens hier.