Breng je tuin in topvorm met een slim irrigatiesysteem

Dankzij slimme irrigatiesystemen blijven je tuin en moestuin altijd fris en groen, heb je meer tijd om er volop van te genieten, en kun je met een gerust hart op vakantie vertrekken. Een greep uit de beschikbare bewateringstechnieken.

Het warme seizoen komt er weer aan. Heerlijk voor ons, maar de planten in onze tuin kunnen al snel te lijden hebben van droogte en hitte. Gieten en sproeien dus, maar zelfs in een niet al grote tuin wordt dat al snel een arbeidsintensieve klus. Die je bovendien niet mag vergeten. Zeker als je een moestuin hebt: sommige plantjes hebben op warme, zonovergoten dagen idealiter zelfs meerdere keren per dag water nodig. En wat als je met vakantie gaat? Een langere periode zonder water is voor heel wat aanplantingen gewoonweg geen optie.

Geheel of gedeeltelijk automatisch

Dan komt een slim irrigatiesysteem snel om de hoek kijken. Dergelijke systemen regelen de bewatering geheel of gedeeltelijk automatisch, zodat jij rustig in je luie (tuin)zetel kunt blijven liggen, of er een paar daagjes of zelfs weekjes tussenuit kunt knijpen. Er zijn tal van irrigatiesystemen, van heel basic en beperkt tot complex en computergestuurd. En er zijn heel wat merken die ze aanbieden: wij vonden interessante irrigatiesystemen bij onder andere AquaKing, ForDig, RainProjects, VidaXL, RX Goods en Gardena.

Druppelirrigatie

“We zijn in België nog niet zo vertrouwd met geautomatiseerde systemen”, zegt Kevin Dhaene van Gardena. “En dat is jammer, want die bieden verrassend veel mogelijkheden.” Daarom heeft Gardena een brede waaier aan oplossingen uitgewerkt, onder het motto ‘elke druppel telt’, want het vermijden van waterverspilling staat voorop. “We hebben ons klassieke Micro-Drip-systeem (druppelirrigatie voor in potten, onder heggen, in moestuinen en perken) en daarnaast hebben we een groot gamma aan sprinklers.”

Klein beginnen

Voor wie wat verloren loopt in het uitgebreide aanbod, raadt Kevin Dhaene aan te beginnen met een beperkt, kant-en-klaar irrigatiesysteem: je legt het druppelsysteem aan of plaatst de sproeier, koppelt het geheel aan, waarna je enkel nog maar de kraan hoeft open te draaien. Dat systeem kun je dan beginnen uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld meer slangen aankoppelen om ook andere planten via het Micro-Drip-systeem te bewateren. Of je kunt een timer op de kraan zetten, die het water op de ingestelde tijd afsluit.

Besproeiingscomputer

De mogelijkheden houden daar niet op. Kevin Dhaene: “Je kunt ook een besproeiingscomputer op je kraan installeren. Die kun je instellen met verschillende sproeiprogramma’s, en ook combineren met een bodemvochtigheidssensor. Die meet bijvoorbeeld wanneer de grond vochtig genoeg is en er dus niet meer gesproeid moet worden. We hebben systemen die werken op Bluetooth, die je dus van in je huis of op je terras kunt bedienen, maar we hebben ook echte slimme systemen die je via je smartphone kunt controleren én besturen.”

Genieten

Vanop je vakantieadres je plantjes thuis water geven, het kan dus allemaal. “Je hebt al een besproeiingscomputer vanaf 60 euro”, weet Kevin. “Maar voor de uitgebreidere systemen die je via een app bedient, betaal je tot 300 euro. Er is hard gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid en het gemak daarvan. Echt iets voor mensen die van hun tuin willen genieten zonder er al te veel tijd in te investeren. Dat dat tegenwoordig een tendens is, merkten we ook al aan het succes van robotmaaiers.”

Doe-het-zelf

Ook voor wie niet zoveel wil investeren, of liever niet al te veel technologie tussen zijn plantjes wil, zijn er mogelijkheden om slim te irrigeren. Wie zelf een druppelirrigatiesysteem in elkaar wil knutselen, zelfs op basis van petflessen, vindt tal van instructiefilmpjes online. Heel eenvoudig zijn ook plantenbakken met een reservoir, dat je een keer vult, waarna je dagen (in enkele gevallen zelfs weken) niet meer hoeft te gieten. En daar zijn best wel ingenieuze systemen bij, met bijvoorbeeld met een waterindicator die toont wanneer er bijgevuld moet worden, of een overloopfunctie voor op regenachtige dagen. En helemaal te gek vonden we de olla: een lichtjes poreuze terracottapot die je tussen je planten ingraaft, en die langzaam zijn water aan de grond vrijgeeft.

Droogtebestendig

Misschien nog het best van al is: zorg dat je planten zo weinig mogelijk water nodig hebben. Houd je bodem bijvoorbeeld zo goed mogelijk bedekt, zodat hij niet uitdroogt. En maai niet al te vaak of laat een deel van je gazon wat hoger opschieten, zo is het immers beter bestand tegen droogte en hitte (meer tips vind je onder andere op de website van Velt). Da’s ook slim!