Binnenkijken in de moderne keuken van Elke en Thomas

De strakke, gitzwarte keuken van Elke en Thomas past perfect bij hun moderne woning. Voor het werkblad kozen ze keramiek, een zo goed als onverwoestbaar materiaal. Elke vertelt waarom ze voor Dovy koos en hoe het ontwerpproces van de keuken in zijn werk ging.

Strakke moderne keukens blijven hip. De rechte lijnen, het sobere zwart of wit, de greeploze kastdeuren en het minimalistisch design stralen rust uit. Of zoals Elke het formuleert: “Eenvoud siert.” We vroegen haar hoe het ontwerp van de keuken in zijn werk ging en wat de doorslag gaf bij de materiaalkeuze.

Een keuken kiezen: het eerste contact

Toen Elke en Thomas een Dovy-toonzaal binnenstapten, wisten ze wat ze wilden. Elke zegt: “Het moest een grote keuken zijn met veel hoge kasten in een strak blok waar je alles kunt in wegbergen. Zelfs de koffiezet moest aan het oog onttrokken worden. We wilden veel opbergruimte met grote laden waar je veel in kwijt kan, maar ook een keuken waarin geleefd mag worden.”

Waarom een Dovy-keuken?

Elke had een specifieke keuken voor ogen, een echte leefkeuken. “Ja, onze keuken moest een plek worden waar we ons als gezin thuis voelen en waar we elke dag met plezier kunnen vertoeven. We zijn in totaal bij drie keukenbouwers langs geweest maar Dovy heeft ons het meest kunnen overtuigen. Het eerste contact bij Dovy was top. En dat contact is de hoofdreden geweest waarom we uiteindelijk voor Dovy gekozen hebben.”

Kleuren kiezen

Elke en Thomas waren het van bij het begin eens over de basisopstelling – een ruime kastenwand en een lang keukeneiland – maar over de kleur, de indeling en de afwerking hebben ze nog heel wat gewikt en gewogen. “We hebben lang getwijfeld over de kleur van de keuken. Willen we wit? Willen we zwart? Wat met de indeling van de kastruimte? Plaatsen we een wijnkoeler of niet? Welke materialen kiezen we? Nemen we een tafel aan het 6 meter lange werkblad of niet? Welk materiaal kiezen we voor het werkblad?”

Neem je tijd om te beslissen

Net als de meeste mensen die een nieuwe keuken kiezen, zaten Elke en Thomas met heel veel vragen. En dat is geen enkel probleem, wel integendeel. Elke: “We voelden ons op ons gemak bij de jonge keukenconsultant. Hij heeft zeer veel naar ons geluisterd en ons perfect begeleid. Het voelde aan alsof wij met een vriend babbelden. Hij heeft ook veel moeite in ons moeten steken, daar ben ik mij van bewust”, lacht Elke.

Gitzwart laminaat

De keuken van Elke en Thomas moest niet alleen strak en mooi zijn, maar moest ook tegen een stootje kunnen. Met behulp van de keukenconsultant gingen ze op zoek naar de materialen die het best bij hun behoeften aansloten. “Na kennismaking met de verschillende materialen en kleuren viel onze keuze op gitzwart laminaat voor de kasten en dat hebben we ons nog geen moment beklaagd. We hebben hetzelfde materiaal ook in de living doorgetrokken om meer eenheid te creëren.”

Werkblad in keramiek

Waarom de keuze voor dit werkblad? “Met twee kleine kindjes in huis zochten we een werkblad waarop geleefd mag worden. Op dit zwart keramisch werkblad mogen ze snijden, chocomelk of fruitsap morsen, ze moeten niet bang zijn om zich uit te leven.”

Keramiek is inderdaad nog sterker dan composiet en slijtvaster dan graniet: bestand tegen vlekken, krassen en hitte. Niet poreus en met een hoge UV-bestendigheid. Het is in vele kleuren en designs te verkrijgen en bijzonder gemakkelijk in onderhoud.

Prijs/kwaliteit

Elke is in de wolken over haar keuken en wil de Belgische keukenbouwer aan iedereen aanbevelen. “Omdat Dovy moderne, superstrakke keukens creëert. Omdat het materiaal onderhoudsvriendelijk is. En ook omwille van het uitnodigend karakter van de showroom. De prijs is misschien iets hoger maar de kwaliteit is beter en uiteindelijk betaal je voor kwaliteit. Wij leven dagelijks in onze keuken en dus is kwaliteit voor ons uiterst belangrijk.”

Meer weten? Maak een afspraak in een showroom in je buurt.