Hadewig Lateur transformeerde haar interieur zonder architect

Toen Hadewig Lateur een dagje brainstormde met een interieurvormgeefster bedachten ze niet alleen het warm-minimalistische interieur voor haar bungalow, maar besloten ze ook een bedrijfje op te richten gespecialiseerd in woninginrichting en styling: Studio Styl. Dit is hun eerste project.

Hadewig Lateur en haar man vonden een instapklare woning. Alleen het interieur kreeg een grondige make-over. Hadewig vertelt: “De woning dateert van 1980, maar is volgens de expert die we raadpleegden voldoende geïsoleerd. We konden zelfs de bestaande ramen behouden, al hebben we ze aan de binnenkant wit geschilderd. De buitenkant van de ramen wil ik op termijn zwart verven. Ik was eerst van plan om de buitenkant volledig zwart te kleuren, maar ik ben verliefd geworden op de rode baksteen.”

Het probleem met deurklinken

Het interieur van deze woning bedacht Hadewig samen met een ex-collega (nu haar medevennoot in Studio Styl), interieurvormgeefster Erika De Clercq. “Ik had Erika uitgenodigd omdat ik in de knoop zat met mijn deurklinken. Welke kleur moesten die hebben? Van zwart hou ik niet en ik dacht dat wit te hard zou zijn op de kleur van de muren die we gekozen hadden. Samen met Erika deed ik een brainstorm en op het eind van de dag stond niet alleen het concept van de woning helemaal op punt, maar hadden we ook besloten om samen een bedrijfje op te richten voor interieurinrichting.”

Moodboard

Maar eerst terug naar dit project. Hoe begin je aan zo’n brainstorm – even los van de deurklinkenproblematiek? “Ik begin altijd met een moodboard: ik verzamelde foto’s van het internet en vond een oud magazine terug met een reportage over een Deense bungalow. Als ik nu om me heen kijk, beantwoordt het interieur helemaal aan dat oorspronkelijke moodboard. Ik noem het soft minimalism, een soort Scandinavische stijl die wat warmer is dan Belgen onterecht met het Hoge Noorden associëren.”

Eerst de kleuren

“Eigenlijk is dit een gemakkelijk interieur”, vindt Hadewig. “Eerst bepaal je de kleuren – waarbij het voor mij heel puur en eenvoudig mag zijn en voor Erika heel wat kleurrijker. In dit geval werd dat: een grijze betonvloer, marshmellow muren en plafonds (omdat ik het niet té wit wou), een lichtkleurige eiken trap. Als je basisstructuur en de lijnen kloppen en je de basiskleuren hebt vastgesteld, is het gewoon een kwestie van het interieur verder aankleden met die kleuren. Ik hou van een rustig en opgeruimd interieur – het leven is chaotisch genoeg.”

Het voordeel van vakmannen

Er was nog een bestaand element waar Hadewig even mee worstelde: de klassieke open haard. Erika suggereerde een sobere inbouwcassette in een nieuw gemetselde en wit geschilderde wand met een zitbankje bekleed met terracottategels – een zacht materiaal dat goed past bij de Scandinavische stijl.

Hadewig en haar man deden geen beroep op een architect en volgden alle werken zelf op. “Maar we werkten wel met vakmensen voor schrijnwerk, vloeren en schilderwerken, dat geeft toch een verschil in kwaliteit tegenover wat je zelf doet.”

Minerale harsvloer

Hadewig vindt het heel belangrijk om overal in huis dezelfde vloer te hebben. Maar hoe los je dat op als je breekwerk wilt vermijden en je het hoogteverschil met de bestaande vloer tot een minimum wilt beperken? “De tegelvloer op gelijkvloers werd helemaal verborgen onder Socrete, een minerale harsvloer van Liquidfloors. Amper 4 mm dik en met de look van béton ciré of microcement. Deze vloeren worden handmatig met de spatel aangebracht, wat een heel mooi en uniek effect geeft.”

Aparte keuken

Opvallend is dat de oorspronkelijke indeling van de woning werd behouden, met inbegrip van de scheidingsmuur tussen de keuken met eethoek en de leefkamer. De reden? “We hebben eerst een jaar in het huis gewoond zoals het vroeger was, en toen merkte ik dat het eigenlijk ook wel een voordeel heeft om de keuken niet te zien vanuit de leefruimte. Ik kan namelijk niet zo goed tegen rommel.”

“Trots op onze wc”

“Ik ben ook heel trots op onze wc”, lacht Hadewig. Het is inderdaad een pareltje: de ruimte is volledig bekleed met terracotta tegels van HB Classics, onbehandeld en ongevoegd. “Een wc is altijd zo saai, dan heb ik liever een verrassend element.” De badkamer en de tuin wachten nog op een make-over. “Dat kan nog even wachten”, zegt Hadewig. “Niet dat ik ernaar uitkijk om opnieuw in het stof te zitten, maar ik vond het belangrijk dat deze verbouwing met duurzame, kwalitatieve materialen gebeurde dus wilden we geen compromissen om budgettaire redenen.”

Info/fiche

Bouwjaar: 1980
Make-over: 2021
Type woning: vrijstaande bungalow met dubbele garage onder en nachtverdieping op +0,5
Technieken: centrale verwarming met radiatoren en heteluchtconvectoren
Vakmannen: Gill De Craecker (schrijnwerker) – Liquidfloors (vloeren) – Tim Vyverman (schilderwerken)

Foto’s: Tiny Bogaerts