9x leven in je muur

Je kan zoveel meer doen met je muren dan verven of behangen. Is je interieur aan een opfrissing toe, dan komen de volgende inspiratietips zeker van pas. Plan je een grondige verbouwing of een nieuwbouw, dan kan je ook overwegen om een stukje beton zichtbaar te laten. Best wel gedurfd. Maar ook met kleinere ingrepen kan je je interieur transformeren.

  • Hout

Nee, we suggereren niet dat je je hele interieur vertimmert tot een blokhut of chalet. Een accentmuur in hout is tegenwoordig zowat het tegenovergestelde van rustiek. Bekleed bijvoorbeeld de wand achter de tv met houtstrips. Plaats dunne verticale latjes achter het hoofdeind van je bed. Hout is een heerlijk natuurlijk materiaal dat warmte uitstraalt en ook echt isoleert. Niet alleen thermisch, trouwens. De akoestiek in de ruimte wordt er meteen een stuk aangenamer door.

  • Blote baksteen

Zeker in oudere woningen zit er onder het pleisterwerk vaak een prachtige bakstenen muur verborgen. Ruw en onregelmatig, maar dat maakt hem net uniek en ultrapersoonlijk. Ook hier geldt dat overdaad schaadt. We raden aan om niet al je muren van pleisterwerk te ontdoen, maar één wand met blote baksteen is echt wel stoer en mooi. Geraak je er toch op uitgekeken, dan kan je de muur nog altijd wit verven of kaleien, dat maakt het geheel veel zachter.

  • Bruut beton

Dit is meer iets voor durvers en ook eerder iets voor wie verbouwt of een nieuwbouw zet: laat een stuk beton onbezet. Als het beton ter plaatse wordt gegoten, zal je er zelfs de bekisting in kunnen zien. Beton heeft best wel iets bruuts, dat je desgewenst kan contrasteren met een warm vloerkleedje of sfeerlicht.

  • Tapijt

Helemaal het omgekeerde effect van bloot beton bereik je met een tapijt aan de muur. Er bestaan speciale wandtapijten, maar eigenlijk kan je elk tapijt ophangen, van kleine karpetten tot grote vloerkleden. Is het geen waardevol tapijt, dan kan je een houten lat aan de muur bevestigen en het tapijt vastnieten of met een paar spijkers bevestigen. Mag het wat verzorgder zijn, dan kan je achteraan het tapijt lussen bevestigen en het ophangen met behulp van een gordijnroede. Vergeet niet dat je ook een hangend tapijt best af en toe stofzuigt.

  • Spiegel, spiegel aan de wand

Een manshoge spiegel zou in geen enkele woning mogen ontbreken. Gewoon functioneel, om je complete outfit te checken voor je de deur uitgaat. Niet alleen goed voor je dagelijkse look, maar ook goed voor je interieur, want een spiegel vergroot de ruimte, zorgt voor een licht gevoel en kan een prachtig decorstuk zijn. Durf te contrasteren. Combineer een vintage spiegel met een strak modern interieur of plaats een strakke, hedendaagse spiegel in een klassiek interieur.

  • Fotogalerij

Altijd leuk: een fotowand. Je kan werken met prentbriefkaarten of pagina’s uit oude tijdschriften, maar zelf gemaakte foto’s zijn nog veel persoonlijker. Om zelf naar te kijken of om met vrienden en familie herinneringen op te halen. Documenteer je familiegeschiedenis, je reizen, je kinderen. Of maak een Polaroid van iedereen die bij je over de vloer komt. Je kan de foto’s gewoon aan de muur spelden, ze in strakke gelijkvormige kaders stoppen, of juist allemaal verschillende kaders in uiteenlopende formaten kiezen. Ook leuk: haal je platencollectie van onder het stof en hang je lievelings-lp’s aan de muur.

  • Graffiti

Wil je een volstrekt unieke muur, haal dan een graffiti-artiest in huis. Het leuke is dat je met de graffitispuiter in dialoog kunt gaan en samen een muurschildering kunt bedenken die echt iets voor je betekent. Denk aan een kinderkamer met de naam van je kind in reuzenletters, je favoriete artiest of tekenfilmfiguur tegen de wand van de living of een meer abstract geheel meteen bij het binnenkomen in de hal.

  • Kunst in huis

De organisatie Kunst in huis brengt kunst binnen het bereik van iedereen. Voor 12 euro per maand haal je een kunstwerk in huis dat je na maximum een jaar door een ander werk vervangt. Je ruilt om zo vaak je maar wilt. Bevalt het werk je zo hard dat je er geen afstand van kunt nemen, dan kan je het eventueel ook aankopen. Je kiest de werken zelf in de uitgebreide online catalogus.

  • Schilderij of tv?

The Frame is niet alleen een schitterende QLED-tv van Samsung, hij herbergt ook een indrukwekkende kunstcollectie van 1600 kunstwerken afkomstig uit musea en galerijen. Zowel grote klassiekers als moderne kunst en foto’s zijn vertegenwoordigd. De helderheidssensor past zich automatisch aan het licht in de ruimte aan en zorgt ervoor dat de natuurlijke kleuren van het kunstwerk verbluffend echt lijken. Tijd voor cultuur op tv!